NAJNOVIJELABINSKI UZLET LIKOVNOSTI

PREDSTAVILO SE DVADESETDVOJE LABINSKIH UMJETNIKA: Nagrađeni Tea Bičić i Zdravko MilićLabinskim uzletom likovnosti održanim prvi put u Gradskoj galeriji Labin počelo je obilježavanje Dana grada Labina. Tema ovogodišnjeg 22. uzleta likovnosti bila je Preobrazba stvarnosti. Branka Arh, dugogodišnja stručna voditeljica projekta o izboru ovogodišnje teme je rekla:

- Svojom umjetničkom prirodom umjetnik stvara nove svjetove. Svojom kreativnošću otkriva vlastito značenje i značenje svijeta. Stvara umjetnost da bi ona potvrdila njegovu osobnost i autentičnost. U tom kontekstu umjetničko djelo je zagonetni, gotovo mistični susret sa samim sobom, sa svojom tjeskobom, najosobnijim i najintimnijim osjećajima, razumljivim i nerazumljivim stanjima duha i uma. Kakve god bile razlike u doživljajima konkretne stvarnosti, u izričajnim oblicima umjetničke stvarnosti, u estetskim transformacijama svakodnevnog doživljavanja stvarnosti, u ponovnom stvaranju stvarnosti, umjetničko djelo je osobni zapis stvaralačkog procesa i ujedno estetski čin, rekla je Arh. Ove su godine predstavljeni radovi dvadesetdvoje labinskih umjetnika od 26 prijavljenih a prema propozicijama, dodijeljene su dvije nagrade. Prvu, otkupnu nagradu Grada Labina u visini od sedam tisuća kuna dobio je labinski akademski slikar Zdravko Milić koji je rekao:

- Posebno mi je drago što su se konačno labinski umjetnici predstavili u gradskoj galeriji gdje je bolji uvid u likovno stvaralaštvo Labinske likovne sredine. Svaki autor imao je priliku predstaviti nekoliko radova, ovdje je veći prostor i sve je kvalitetnije u odnosu na dosadašnje izložbe organizirane pod Ložom koja je bila na neki način šarenilo u malom prostoru. Drago mi je da sam dobio nagradu, to mi je već treća nagrada na Labinskim uzletima likovnosti. Žao mi je što nisu malo više zastupljeni mladi umjetnici kojih u Labinu ima kako bi se malo uzdignuli sa svojim stvaralaštvom. Mislim da će ovaj prostor biti itekako stimulativan za sve umjetnike koji su se opredijelili za kontinuirano stvaralaštvo, rekao je Milić.

Drugu nagradu, organizaciju samostalne izložbe u Gradskoj galeriji Labin 2019. godine dobila je Tea Bičić koja je ujedno i voditeljica te galerije.

- Za mene je ovo veliko priznanje ali i iznenađenje jer sam dio organizacijskog tkiva u Gradskoj galeriji pa se nekako osjećam u dvostrukoj ulozi. Međutim izuzetna mi je čast dobiti ovu nagradu jer znam koliko je stručan žiri i jako ga cijenim. Do sada sam dobivala razne nagrade ali ova mi je posebna zato jer je od struke i u mom gradu, rekla je Tea.

Labinski uzlet likovnosti inicirao je još 1997. godine akademski kipar i slikar Josip Diminić a na njegovom je čelu punih 21 godinu kao voditeljica i koordinatorica projekta Loredana Ružić Modrušan.

- Intencija je bila s obzirom na veliki broj umjetnika u gradu Labinu da se jednom godišnje okupe na jednom mjestu na jednu temu ili zadanu tehniku te da pokažu svoje stvaralaštvo ali i da im se organizira mogućnost izlaganja. Cilj je bio i da se umjetnost približi građanima, ulici a napravljena je i poveznica s labinskim studentima likovne umjetnosti koji su tako stjecali iskustvo u izlaganju, upoznali starije kolege i odmah nakon izlaska iz akademije postali su dio Labinskog likovnog kruga. Nakon dvadeset godina izdali smo 2016. i monografiju a Grad je svih tih godina redovito otkupljivao radove, osim u godini kada je financirao izdavanje monografije. Kada je tema bila rudarstvo svi su radovi ušli u fond Grada Labina, rekla je Modrušan, viša stručna suradnica za kulturu u Gradu Labinu.

Uzletu su se i ove godine pridružile studentice likovnih škola: Silvia Golja, Nikol Načinović, Marina Rajšić i Ana Zulijani čiji su radovi predstavljeni u Crkvici Sv. Stjepana. Izložbu prati katalog s predgovorom, povjesničarke umjetnosti Branke Arh. Organizator izložbe je Grad Labin koji svih ovih godina podržava projekt i kroz redoviti otkup djela nastala je vrijedna zbirka labinskog umjetničkog stvaralaštva. (Branko BIOČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike