GRADSKA GALERIJA LABIN

LABINSKI UZLET LIKOVNOSTI: Glavnu nagradu odnio rad Peruška Bogdanića "Posveta Kazimiru Maljeviču"

| Autor: Branko BIOČIĆ


U sklopu obilježavanja Dana Grada Labina, u Gradskoj galeriji Labin svečano je otvorena izložba jubilarnog 25. Labinskog uzleta likovnosti. Skupna je to izložba koja okuplja kako renomirane likovne umjetnike tako i one mlađe generacije, a sve ih spaja životna, profesionalna ili umjetnička povezanost s Labinom.

Uzlet je ustanovljen 1997. godine i od tada, već četvrt stoljeća pomno čuva svoje mjesto u prostoru suvremene hrvatske umjetnosti, a ovom izložbom grad kontinuirano postaje dodatno i nemjerljivo obogaćen i oplemenjen djelima koja su nastala njemu u čast. Stručni ocjenjivački sud svake godine između selektiranih radova izabere jedan rad koji otkupljuje Grad za zbirku svoje Gradske galerije. Otvarajući izložbu Gorka Ostojić Cvajner, povjesničarka umjetnosti, članica ocjenjivačkog suda i kuratorica izložbe je rekla

- Labinski uzlet likovnosti uvijek je izazov, ove je godine okrugao, srebrni i valja se zahvaliti na tom kontinuitetu. Ali kontinuitet isto tako puno znači jer ova manifestacija ne pada s neba, razlog je u jednoj fenomenalnoj činjenici da dvadeset likovnih pedagoga ima u toj strukturi likovnjaka ovdje od čega sedam profesora na fakultetima, dva profesora emeritusa. S tim brojkama se malo koji grad veličine Labina može pohvaliti. Prema tome to saznanje i ljubav prema likovnosti od Bobanovića, Diminića, Jasne Maretić, Čvrljka koji su tu ljubav i znanje prenosili na mlade pa sada imamo treću i četvrtu generaciju umjetnika što čovjeka raduje. Kako je u 25 godina Labinski uzlet likovnosti mijenjao svoj izložbeni kod, od skupne do tematske izložbe prema zamisli kuratora, ove sam godine, prenapučene negativom prethodne dvije, poželjela nešto drugo.

Jer, s jedne se strane pandemija Covida 19 uvukla po kožu, unijela u život individualnu i kolektivnu strepnju, svekoliku nesigurnost, izolacionizam, osiromašenje i suočenje s impersonalnom numerologijom smrtnosti. S druge pak strane vidna je zebnja od turbulentnih geopolitičkih stvarnosti tu u blizini, oko nas, kao prokletstvo rata kojega za života svaka generacija iskusi barem dvaput. Upravo zato, eskivirajući kontinuiranu opresiju, željela sam umjetnicima postaviti, danas gledano, gotovo pastoralno pitanje: “Što ima novog?” na ime vraćanja makar na one fiktivne, željene, unutarnje, duhovne, ako ne i stvarne slobode. No, suočenje 24. veljače s dramatičnim napadom Rusije na Ukrajinu i na još jedan tek započeti rat dugog trajanja, vraća me na temu slobode koja jest conditio sine qua non svakog ljudskog, uljuđenog i dostojanstvenog života, rekla je Ostojić Cvajner. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić je na otvaranju dodao

- Trebamo zahvaliti onima koji su imali tu karizmu,snagu da to pokrenu i održe, da znaju pokucati na prava vrata i izbore se za status umjetnosti i svega skupa. Nadam se da nova generacija, a ima nas dosta, osjeća tu umjetnost jer Labin diše umjetnost, nekako lebdimo u zraku, malo smo posebni ali to traje i neka traje i dalje. Ovo je srebrni Labinski uzlet likovnosti, želim mu da bude zlatni pa i dijamantni, neka stalno traje, da se stalno ovdje živi umjetnost.

Svaka kritika društva uvijek je tjerala naprijed a mislim da je Labin baš poznat po kritici i zato želim da večeras uživamo u životu. Kada se nešto zlo desi uvijek ima i malo dobroga pa je dobro da je gospodin Mikhail Reva došao do Rapca gospođi Mileni i da je obogatio naš labinski krug. U ime svih nas, prije i poslije mene, hvala, rekao je Glavičić. Ove godine, pozivu “srebrnog” LUL-a odazvalo se 26 autora, a priključio im se i gost, renomirani likovni umjetnik iz Ukrajine, Mikhail Reva iz Odese koji svoje izbjegličke dane provodi u Rapcu. Stoga je kao gost na svečanom otvaranju nazočio i Ukrajinski veleposlanik u RH Vasilj Kirilič.

- Ova izložba mi jako mnogo znači .Zahvaljujem Hrvatskoj, gradu Labinu i mojim prijateljima koji su mi u ovim teškim trenucima omogućili da ovdje boravim, stvaram i izlažem. U Ukrajini mi je pored Odese stradao i dom u kojem boravim ljeti izvan grada, pogodile su ga ruske rakete a mogla je poginuti i moja obitelj koja srećom tada nije bila tamo. Ja sam sada tu sa svojim emocijama, prvi puta, nije mi lako, ovdje sam izložio kroz radove svoj pogled na tragediju koja se dešava u mojoj zemlji, rekao je Reva. Prvo mjesto i glavnu nagradu od sedam tisuća kuna osvojio je Peruško Bogdanić sa radom „Posveta Kazimiru Maljeviču“ a drugo mjesto koje donosi samostalnu izložbu multimedijalni rad „Samopoimanja“ Marijane Smolić.

- Uzbuđen sam i iznenađen višestruko, Labin volim jer sam tu prisutan godinama, od 91., Pozvao me naš dragi kolega preminuli Josip Diminić. Ovo je najnoviji ciklus radova, nastao ove godine koje sam započeo u Vijetnamu a nastavio u Zagrebu a posveta su jednom od najvećih ukrajinskih i svjetskih umjetnika Maljeviču. Tako da je to moja emotivna posveta njemu i stradanjima u Ukrajini jer se vidi da se referiram na malo pomaknuti kvadrat, kako je to kod njega referirano baš kao kvadrat a kod mene malo u nepravilni kvadrat, rekao je naš istaknuti umjetnik Peruško Bogdanić koji na Dubrovi ima i svoju dionicu Bijele ceste.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater