ZAGREB

Plesni koncert Ansambla LADO u Lipiku 3. lipnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nastupit će u petak, 3. lipnja, na Bazenima Lipik gdje će premijerno izvesti plesni koncert s programom antologijskih točaka kojima diljem svijeta predstavlja zaštićenu hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu.

Riječ je o programu plesnoga koncerta koji je LADO održao u prepunoj Kodály Center dvorani 26. svibnja u Pečuhu, u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i 30. obljetnice međunarodnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Mađarske, stoji u najavi.

Ansambl LADO, sinonim za ples koji označava vrhunski plesni doživljaj praćen jedinstvenom tradicijskom i vokalno-instrumentalnom ekspresijom, tim plesnim koncertom predstavlja zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu kroz 11 točaka, od kojih su neke antologijske i uvijek rado viđene.

Publika će na koncertu, tako, vidjeti "Ladarke", svojevrsnu himnu i zaštitni znak ansambla, pa "Valpovačko kolo" koje publiku vodi u istočnu Slavoniju, dok "Starovinska pivanja" prikazuju arhaična solistička pjevanja s otoka Mljeta, ali i samačka čobanska pjevanja iz Gornjih Poljica, za koje se u stručnim krugovima uvriježio naziv "ojkanje".

Dubrovnik će predstaviti "kolo poskočica" Linđo, kojom ravna kolovođa, a plesala se uz pratnju lijerice, dok će plesna tradicija Baranje biti predstavljena koreografijom "Ej sviraj Pavo", kojoj su ishodište baranjske glazbene i plesne tradicije, uz pratnju gajdi, osebujnih narodnih nošnji te poskočica i bećaraca – uvertiru u temperamentne plesove "udvoje".

Prigorski plesovi publiku će pak odvesti u područje okolice Zagreba, gdje se i danas plešu polka i drmeš, koji su se nekada plesali u svečanim prilikama. 

"Energičnost, nadahnutost i profesionalna izvedba svojstveni su plesnim koncertima Ansambla LADO. Ova koreografska ostvarenja i scenske interpretacije toliko su bliske ishodištu, da njihov umjetnički dojam nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Navedeni elementi u plesu i pjevanju Lada ključni su u tome kako reprezentiraju bogatu tradiciju, koja je na sceni živa, čista i – u boji", ističe se u najavi.

Plesni koncerti nastavljaju se 5. lipnja u Ivanić-Gradu i 25. lipnja u Trilju, a 11. lipnja dodatno međunarodno predstavljanje ansambl će imati u Mainzu. Vrhunac plesnog programa LADO će imati s Tanecom, makedonskim nacionalnim ansamblom, s kojim je na turneji 14. srpnja u Slavonskom Brodu, 16. srpnja u Zagvozdu i 17. srpnja u Splitu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum