DUBROVNIK

Plesna monodrama "Lulu" u subotu i nedjelju na Lovrjencu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Program 72. Dubrovačkih ljetnih igara u subotu i nedjelju, 31. srpnja i 1. kolovoza, ugostit će na tvrđavi Lovrjenac plesno-kazališno-glazbenu monodramu "Lulu" koreografa i redatelja Staše Zurovca u izvedbi plesačice Andresse Miyazato uz Alexandera Balanescua na violini.

Plesač, koreograf i redatelj Staša Zurovac bivši je prvak Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Od 2003. do 2012. bio je ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Postavio je brojne cjelovečernje balete, napravio koreografije te režirao predstave i glazbeno-scenska djela, a na Dubrovačkim ljetnim igrama 2015. potpisao je režiju "Dubrovačke trilogije" Iva Vojnovića.

Njegov komad "Lulu" inspiriran je dramskim komadima Franka Wedekinda "Duh zemlje" i "Pandorina kutija".

Kao izvorište svoje fascinacije Wedekindovom 'Lulu' Zurovac navodi višedimenzionalnu tragiku, ali i ljepotu samog lika koji vlastitom i društvenom uvjetovanošću kroči rušilačkim putem vlastite sudbine.

"Od jedne femme fatale s naglašenom potrebom za uništavanjem muškaraca, koja manipulirajući prirodnom silom ženske seksualnosti želi zavladati i osvetiti se muškom svijetu, od seksualno emancipirane žene koja koristi seks za stjecanje moći, pa sve do sasvim drugačije žene kojom vlada krvotok bezazlenih, nevinih karakteristika bitno naglašene ranjivosti ili žene koja je jednostavno ono što jest i koja prkosi svim specifikacijama", pojasnio je Zurovac.

Kroz nekoliko brakova, u kojima svaki suprug smrtno stradava, Lulu teško dosiže granice opipljivosti vlastitog identiteta, jer svaki suprug, ne samo da je ne vidi onakvu kakva ona uistinu jest, već pokušava na nju projicirati ono što želi da ona bude. Kroz prolog i šest plesno glazbenih poetskih slika-činova gledatelj prolazi kroz njezino dramatično unutarnje putovanje, preorano brazdama tragike, na kojem je neutaživa potraga za oslobođenjem neumitno dovodi do vlastitog tragičnog kraja.

U snažnoj interakciji dviju duša, jedne koja govori tijelom i druge koja govori glazbom, predstavu izvode brazilska plesna umjetnica i performerica, bivša glavna plesačica Staatstheatera Darmstadt i Musiktheatera Linz, Andressa Miyazato i violinistički virtuoz i osnivač svjetski poznatog Balanescu Quarteta, Alexander Balanescu, koji je ujedno i autor glazbe ove monodrame.

Mjesto u gledalištu za ovu plesnu predstavu moguće je osigurati online na www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne covid potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater