NAJNOVIJESEDAM MONUMENTALNIH SKULPTURA

OTVOREN ART PARK VERUDELA - ostale dvojbe u potrošenih 4,3 milijuna kuna

| Autor: Zoran ANGELESKI


Površina parka tek se treba zazeleniti. Park posebno lijepo izgleda noću pod art osvjetljenjem Deana Skire * Primarno usmjeren ljubiteljima umjetnosti, već su prvi minuti nakon otvaranja, uz dječju igru i brojna obiteljska snimanja mobitelima, pokazali da je art park atrakcija za sve uzraste, zajedno s prostorima za igru, druženje i odmor

 

U ugodnoj atmosferi oko 400 građana u suton je u petak prisustvovalo činu svečanog otvorenja parka skulptura na Verudeli, dajući već svojim odazivom na značaju ovog projekta, iako su poneki ispod glasa dvojili i čudili se iznosu od čak 4,35 milijuna kuna utrošenih u njegovu realizaciju. Da bi se sumnje uklonile, ulagači bi trebali javnosti ponuditi precizan troškovnik autorskih honorara, troškova izvedbi skulptura kao i troškova projektantskih, građevinskih i rasvjetnih radova na parceli između Ambrele i parkirališta.

Projekt ljubavi

Primarno usmjeren ljubiteljima umjetnosti koji će ovdje moći uživati u djelima afirmiranih kipara, već su prvi minuti nakon otvaranja, uz dječju igru i brojna obiteljska snimanja mobitelima, pokazali su da je art park atrakcija za sve uzraste, zajedno s prostorima za igru, druženje i odmor, svjesno planiranima u ovom turističkom pojasu do mora.

Umjetnički park, konceptualno povezan temom putovanja i oblaka, čini sedam monumentalnih djela osmero domaćih umjetnika - akademskih kipara Erosa Čakića, Gualtiera i Simonea Mocennija, Roberte Weissman Nagy, Bojana Šumonje, Vedrana Šilipetra, akademskog slikara Roberta Paulette te jedinog 'nePuljanina' Siniše Majkusa.

Službeno otvarajući park, gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je da je ovo projekt ljubavi, ljubavi prema umjetnosti i ljubavi prema svome gradu.

- Pula zna, hoće i može. Ovime smo sačuvali ovaj vrijedan prostor kao mjesto susreta, druženja i lijepih trenutaka. Uživajmo u tome i budimo si dobri ljudi", dodao je gradonačelnik. Direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj istaknula je da je, osim kulturnog, cilj ovog projekta i oplemenjivanje turističke ponude Pule.

Što govore skulpture?

Gledano s parkirališta, ulazna kamena skulptura, vezana uz glazbu, putovanje i oblak, djelo je oca i sina Gualtiera i Simonea Moccenija. Robert Pauletta je post-pop-artistički osmislio oblik oblaka koji je ujedno i mozak, referirajući se na svog omiljenog pisca Murakamija. Bojan Šumonja oblikovao je futurističku, surealnu skulpturu u metalu koja lebdi, visoku 4,5 metara, s retro krilom i rotacijom koji su u funkciji.

Jedini umjetnik izvan Pule je Siniša Majkus, profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a njegov rad od žice zove se "Oblaci se kotrljaju Učkom". Vedran Šilipetar sa svojim kumulusima izrađenim od kortena, čelika s patinom i efektom hrđe. Eros Čakić kreirao je portal, velika vrata koja istovremeno njeguju tradiciju istarskog kamena, dok je Roberta Weismann Nagy s osnovnim motivom meditacije oblikovala skulpturu ribe (ili kostura broda), koja ima svjetlosne efekte izvedene u suradnji s Markom Bolkovićem.

Kipar Eros Čakić je uoči otvorenja Art parka Verudela da se nada da će skulpture živjeti s ljudima. Sudeći prema prekjučerašnjim dječjim i obiteljskim prizorima, to se dogodilo već u prvom 'radnom' satu. A tek slijede turisti.

Ponovivši da je oblak najveći putnik, autorica koncepta Gorka Ostojić Cvajner kazala je da je posrijedi tematski, interdisciplinarni park, heterogen po umjetničkim izričajima autora. "Imala sam uistinu veliku odgovornost, ali i veliku čast raditi na ovom projektu", dodala je.

Osvijetlio Dean Skira

Inicijator projekta, izvršni direktor Arena Hospitality grupe Reli Slonim kazao je da park svjedoči ljepotu, ljepotu umjetnosti, ljepotu umjetničkih djela kao i ljepotu harmonične suradnje svih aktera projekta. "Ovo je i za buduće generacije, ovo je nešto za vječnost", naglasio je Slonim.

Slaveći putovanje, Željko Burić meandarskim je ispisima dao posvetu svim morima i oceanima, dok su Urbisovi arhitekti Leonid Zuban i Dino Krizmanić, zajedno s autorima, artikulirali prostor budući da se ne radi o ravnoj površini. Taj terasasti oblik terena daje i poželjnu prostornu napetost, s umjetničkim djelima u prvom planu.

Vizualni identitet parka, u koji će se spuštati s parkirališta, osmislili su dizajneri studija Rašić + Vrabec, a radovi su povjereni tvrtkama Vintijan, IM Metal Žminj, Kapeloto beton i Vibrobeton Decorgarden.

Park će biti još ljepši kad se sada svježi zemljani dio zazeleni, no već i noćno otvorenje uz suptilno art osvjetljenje svjetski priznatog dizajnera svijetla Deana Skire pokazalo je raskošni vizualni potencijal parka. Osvijetljeni su i krošnje i debla stabala.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam