PROJEKT VRIJEDAN 4,35 MILIJUNA KUNA

OSAM UMJETNIKA I SEDAM MONUMENTALNIH SKULPTURA: Na Verudeli se na 5.500 četvornih metara otvara park skulptura

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Odlučili smo se za monumentalnu skulpturu, a budući da je to turistički krajobraz i turistička zona grada Pule iznimne ljepote i reprezentativnosti, odredila sam da tema bude putovanje. To je jako imaginarno i vrlo je teško reagirati na taj način, pa sam to podbočila jednim motivskim podtekstom, a motiv je bio oblak kao najveći putnik našeg i tuđeg neba, objašnjava autorica umjetničkog koncepta Gorka Ostojić Cvajner

 

 

Idućeg petka, 7. lipnja u 20.30 sati, na Verudeli se na 5.500 četvornih metara otvara Park skulptura sa sedam monumentalnih djela osmero umjetnika - akademskih kipara Erosa Čakića, Gualtiera i Simonea Mocennija, Roberte Weissman Nagy, Bojana Šumonje, Siniše Majkusa, Vedrana Šilipetra i akademskog slikara Roberta Paulette. Uređenje parka koštalo je oko 4,35 milijuna kuna, od čega je Grad uložio 550.000, Arena Hospitality Group 375.000, Zagrebačka banka 100.000 kuna, a ostatak je osigurala Turistička zajednica Pule.

Skulpture su već postavljene na lokaciji između parkirališta i Ambrele, neke se, doduše, još montiraju, a površina, koju još treba zazelenjeti, ovih se dana intenzivno uređuje. Riječ je o projektu čiji je primarni cilj oplemeniti i obogatiti turističku ponudu trajnim vrijednostima iz područja suvremene likovne umjetnosti. Direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj kaže da će otvaranjem parka Pula i Istra dobiti novu atrakciju koja će biti zanimljiva svim uzrastima. Bit će tu prostor za igru, šetnju i odmor, dok će ljubitelji umjetnosti moći uživati u djelima afirmiranih kipara, veli direktorica.

Timski rad

Autorica umjetničkog koncepta je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, koja kaže da je s radošću prihvatila ponuđeni projekt.

- Obradovana sam činjenicom da se jedan prostor na turističkom lokalitetu može namijeniti parku skulptura. Meni je to bilo uistinu beskrajno vrijedno i važno. Inicijator je Arena Hospitality Group. Geneza cijele priče išla je prema Turističkoj zajednici u smislu provedbe, nakon čega je trebao netko tko bi osmislio koncept tog parka i iz TZ-a su se obratili meni.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini