u ink

OKUD ISTRA Bogatim programom proslavio 60. rođendan: Kruna šest desetljeća djelovanja

| Autor: Vanesa BEGIĆ

U Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula održan je svečani koncert u povodu 60. obljetnice OKUD-a Istra, nezaobilaznog kulturnog čimbenika u Puli, središta kreativnosti, umijeća i rada.

Aktualni predsjednik OKUD-a Alex Nadišić podsjetio je nazočne na bogatu povijest ovog kulturno-umjetničko društva te na veliki entuzijazam voditelja i mentora u radu s učenicima. Uskoro će biti proslavljen i 61. rođendan, a Nadišić je poželio da ovaj OKUD živi još dugo, uz puno glazbenika i glazbenih tečajeva.

- Naš grad bio bi siromašan bez glazbe i kulture, 60 godina nije malo, a siguran sam da će OKUD Istra djelovati još jako dugo, koliko je tu bilo nastupa kroz sve ove godine, koliko trenutaka treme, OKUD je učinio naš grad još ljepšim mjestom, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica sjećao se kada je svirao harmoniku, iako ne pri OKUD-u, ističući da je ovo kulturno-umjetničko društvo napravilo iznimne stvari ne samo za grad i regiju, već i šire. Izaslanik ministrice kulture, član Kulturnog vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse Petar Ćurić kazao je da je svaki od predsjednika, voditelja, utkao ovdje neku svoju ideju i obogatio OKUD koji pruža iznimno radnu atmosferu, a prisjetio se i svog susreta iz djetinjstva s ovim OKUD-om.

- U ovu lijepu obljetnicu utkano je mnogo sati, dana i godina rada, ljubavi, predanosti, upornosti, kreativnosti, umijeća, stoga čestitamo i zahvaljujemo svim osnivačima, svim članovima OKUD-a koji su od 1959. godine do danas darovali svoje vrijeme, sebe same ovoj udruzi, čestitamo i zahvaljujemo i svim roditeljima i obiteljima na podršci, svim suradnicima i djelatnicima OKUD-a, kazala je Gabrijela Peruško Pujas, koja je vodila kroz program.

U koncert je uvela skladba Damira Bužlete „Scherzino“ kojeg je izveo Harmonikaški orkestar Stanko Mihovilić OKUD-a Istra pod ravnanjem dirigenta Juliana Grgorovića.

OKUD Istra organizira afirmirane međunarodne manifestacije: Međunarodni susret harmonikaša, Ljetnu školu harmonike, Pula Guitar Fest, te produkcije. Surađuje s Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova Pula i ostalim glazbenim školama diljem Istre, Sveučilištem Jurja Dobrile -Muzičkom akademijom u Puli, Hrvatskim društvom skladatelja, Harmonikaškim centrom, proizvođačima harmonika Pigini, Udruženjem građana Eufonija, brojnim ustanovama, SAKUD-om i ostalima.

Potom je nastupila Angelina Radolović, polaznica četvrte godine klavira u OKUD-u Istra. Odsvirala je Schumannov „Ruski marš“, a pripremila ju je Srđana Đokić. Nakon Angeline predstavio se Sven Stjelja. Sven je treća godina klavira u OKUD-u, a izveo je djelo Bercowitscha „Varijacije na jednu rusku pjesmu“, također pod mentorstvom Srđane Đokić.

- Prvi večerašnji gosti dolaze i Pule i nedavno smo ih imali prilike vidjeti upravo na ovoj pozornici. Kulturno-umjetničko društvo "Uljanik" iz Pule osnovalo je 1967. Brodogradilište Uljanik. Nekada je djelovao kao jedna od sekcija OKUD-a Istra. Društvo se bavi očuvanjem nematerijalne kulturne baštine i tradicijske kulture. Njeguje pjesme i plesove užega zavičaja te ostalih dijelova Republike Hrvatske, a dobitnici su brojnih priznanja i nagrada, kazala je voditeljica.

Iz bogate škrinje kulturnoga blaga odabrali su „Mantinjadu“, koju su na roženicama zasvirali Dorian Jurkota i Mateo Radolović i ples Balun. Plesače je na mihu pratio Marin Latin.

         Tijekom programa bilo je više puta govora o povijesti OKUD-a. Nazočni su tako mogli saznati da je Omladinsko kulturno-umjetničko društvo „Istra“ osnovano 15. veljače 1959. godine u Puli, a sljedbenik je ove udruge današnja Organizacija kulturno-umjetničkih djelatnosti Istra ili skraćeno OKUD Istra. Na osnivačkoj skupštini održanoj 1959. godine u prostorijama Kulturno-prosvjetne zajednice (današnja dvorana KUD-a „Matko Brajša Rašan“) prisustvovala su 32 delegata, a inicijativni odbor za osnivanje činili su Karmelo Gaspić, Ljubomir Parlov, Milan Mustač te Dragica Bezuh.

Godinu dana nakon osnivanja OKUD se preselio na današnju adresu u Stankovićevoj ulici, gdje 1961. počinje s radom i Dom mladih na čijem je čelu bio Zdravko Macura, koji je dao veliki doprinos u rješavanju prostornih i financijskih potreba. Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabran je Milan Mustač, koji je tu funkciju obnašao u nekoliko mandata. Osim Milana Mustača predsjednici su bili: Zdravko Karčić, Ljubomir Parlov, Miroslav Tatić, Zdenko Osip, Danor Grgorović te današnji predsjednik Alex Nadišić.

         Najdugovječniji je predsjednik bio Danor Grgorović, koji je obnašao tu funkciju od 1995. do 2013. godine i koji se u subotu prisjetio nekih od trenutaka rada ovoga OKUD-a.

         Potom je još u nekoliko navrata nastupio harmonikaški orkestar, a pridružila mu se i Patricija Žudetić. Ona je studentica četvrte godine solo pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi prof. Miljenke Grđan. U Puli započinje srednjoškolsko obrazovanje kod prof. Giorgia Sugara. Nastupala je na brojnim koncertima klase te projektima Akademije. Nastupa diljem Istre, Hrvatske i izvan nje. Osvojila je visoke nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Dobitnica je Rektorove nagrade godine 2019. Bila je članica OKUD-a Istra te harmonikaškog orkestra „Stanko Mihovilić“.

Kako je rekla Peruško Pujas, „uz veliki orkestar u OKUD-u Istra djelovali su i orkestri mlađih polaznika koje su kroz vrijeme vodili Zita Babić, Ivica Crnković, Claudio Rocco i Damir Bužleta. Osim harmonikaškog orkestra „Stanko Mihovilić“, u OKUD-u Istra je uspješno djelovao i harmonikaški orkestar Čvrčak u kojem su svirali mlađi polaznici orkestra. Ostvario je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Ovaj orkestar su vodili Damir Bužleta, Vinka Burić, Đenana Levak, Rožika Banov te od 1999. do 2007. Ana Šterpin Zagoranski koja s orkestrom osvajala zapažene nagrade na natjecanjima u zemlji i inozemstvu – izdvajamo prvu nagradu na 3. europskom natjecanju harmonikaških orkestara u Pragu.

         Mala klaviristica Ana Kanižaj, koja svira i violinu u glazbenoj školi, osvajačica brojnih nagrada na natjecanjima, odsvirala je Bachov „Menuet u d-molu“, a pripremila ju je Tatjana Merkl. Potom je nastupio Trio Gitara u sastavu Demetra Cerovič, Massimiliano Rovis, Luka Jukopila. Svi su polaznici u OKUD-u i već su zajedno nastupili na produkcijama u OKUD-u. Njih je pripremio Alex Nadišić.

         Tijekom programa, u više je navrata spomenut nezaboravni Damir Bužleta koji nas je nedavno napustio. Punih 20 godina, od 1989. do 2009. bio je dirigent harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić", koji je pod njegovim vodstvom koncertirao diljem Europe i Amerike te osvajao prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, Italiji, Češkoj, Njemačkoj i Francuskoj. Važno je napomenuti da je on i jedan od najzaslužnijih što je Pula postala grad harmonike, jer je upravo on osnivao Međunarodnu ljetnu školu harmonike u Puli 1992. godine.

- A u harmoniku se zaljubila i Mia Grozdanić. Danas je istaknuta umjetnica i pedagoginja na klasičnoj harmonici, što potvrđuju brojni nastupi u eminentnim dvoranama u zemlji i inozemstvu i brojne prve nagrade na natjecanjima. Svoj glazbeni put započinje u rodnom gradu, u OKUD-u Istra. Trenutno je na zadnjoj godini umjetničkog doktorata na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, kazala je Peruško Pujas najavivši skladbu „Supplico!“, koju je skladatelj Damir Bužleta posvetio upravo njoj i njenom profesoru Vojinu Vasoviću 2005. godine.

         Riječka plesna grupa Flame koja uspješno djeluje od 2003. godine predstavila se koreografijom „Attached-detached“ koja govori o vezi koju je vrijeme pojelo. Pustiti ili izdržati? Koreografiju potpisuje Martina Hrlić Rogić.

- Nedavno nas je iznenada napustio Zdravko Širola Cajo, koji je osim bubnjeva svirao i ostale udaraljke te klavijature, bavio se komponiranjem i pisanjem aranžmana. Bio je bubnjar Atomskog skloništa, mentor bubnjeva u sklopu OKUD Istre te član upravnog odbora, a svojim je savjetima i zalaganjem pomagao u razvoju OKUD-a, rečeno je.

         Potom je nastupio bend u sastavu Gabriel Radović (gitara), Vasja Šumonja (bas), Maja Šebelić (vokal) i Matija Fabris (bubnjevi) sa skladbom Johna Mayera „Gravity“, koju je pripremio Alex Nadišić – također su već zajedno nastupali na produkcijama u OKUD-u Istra.

         Iznimna skladateljica Đeni Dekleva Radaković, povodom čijeg je rođendana nedavno održan koncert u zagrebačkom Muzeju Mimara, zahvaljujući harmonikašima „Stanka Mihovilića“, imala je hrvatsku premijeru skladbe „Rondomorfosa“.

Ove se godine obilježava stota godišnjica rođenja Stanka Mihovilića. Od rane je mladosti učio svirati klarinet i harmoniku. Vodio je manje ansamble, djelovao u orkestru Istarskoga narodnoga kazališta. Pri Omladinskom kulturno-umjetničkom društvu Istra bio je nastavnik, dugogodišnji voditelj i dirigent Harmonikaškog orkestra o OKUD-u Istra koji je nakon njegove smrti nazvan njegovim imenom. Sudjelovao je u organizaciji Međunarodnih susreta harmonikaša.

Dirigenti su nakon njega bili Nevio Prenc, Tereza Škabić, Damir Bužleta, Tatjana Lajić, Vinka Burić, Tatjana Lajić i danas je to Julian Grgorović.

         Završetak programa bio je upravo u znaku toga orkestra, a pridružila im se plesna grupa Flame s koreografijom „Oblivion (Zaborav)“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter