ZAGREB

Obuljen Koržinek: Opus maestra Bareze ostat će zauvijek u antologiji svjetske glazbe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut u povodu smrti jednoga od najvećih hrvatskih dirigenata, maestra neprijepornog svjetskog ugleda Nikše Bareze, istaknuvši da će njegov opus ostati zauvijek upisan u antologijskom popisu svjetske glazbene scene.

Nikša Bareza svojim je djelovanjem utjecao na stvaranje glazbene kulture ne samo hrvatske, nego i međunarodne glazbene scene, ostvarivši sjajnu, jednu od najbogatijih dirigentskih karijera, ravnajući velikim ansamblima i orkestrima, na pozornicama i festivalima od Splita, Zagreba, Dubrovnika, Graza, Beča, Pariza, Züricha, Ženeve, Torina, Milana i Venecije, preko Münchena, Chemnitza, Nürnberga, Frankfurta, Hamburga, Dresdena i Leipziga, do Praga, Sankt Peterburga, Moskve, Rige, Minska i mnogih drugih, istaknula je ministrica.

Uz dinamičnu i plodnu karijeru u inozemstvu, maestro Bareza dugo je djelovao i kao ravnatelj opere ili šef dirigent hrvatskih opernih kuća i orkestara, među kojima se izdvaja rad sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije i Operom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, podsjetila je.

Izniman dugogodišnji umjetnički doprinos ostvarivao je interpretacijama opernog repertoara, kao stalni gost dirigent na najprestižnijim svjetskim pozornicama od milanske Scale do hamburške opere. Surađujući s uglednim svjetskim ansamblima i solistima tumačio je raznoliki repertoar i najzahtjevnije partiture operne i koncertne literature, dodaje se u sućuti.

"U njegovim interpretacijama očitovao se ne samo glazbeni talent, nego i istraživački duh, stručni pristup i obraćanje izvornim zapisima skladatelja koje je neumorno proučavao i tako stekao ugled jednog od najboljih poznavatelja pojedinih glazbenih djela i opusa. Posebnu brigu za promociju hrvatske glazbe pokazao je praizvedbama i tonskim zapisima djela velikog broja hrvatskih skladatelja što je bila njegova umjetnička misija", naglasila je Obuljen Koržinek.

"I struka i publika s poštovanjem će se prisjećati njegovih dojmljivih interpretacija i uvijek predanog, studioznog i minucioznog pristupa iščitavanju partitura. Učio je od velikana kao što su Sachs, Karajan i Matačić, a poznato je kako je sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Brittenom, Orffom i Šostakovičem produbljivao studij moderne glazbe. Stoga će u antologijskom popisu svjetske glazbene scene ostati zauvijek upisan i opus maestra Nikše Bareze, dirigenta velikog ugleda i dobitnika mnogih hrvatskih i inozemnih nagrada", stoji u sućuti ministrice kulture i medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater