ZAGREB

Obuljen Koržinek: Ostali smo najznačajnijeg književnog povjesničara i publicista

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u petak je uputila sućut obitelji akademika Dubravka Jelčića ističući kako je njegovim odlaskom hrvatska književno-znanstvena i kulturna scena ostala bez jednog od svojih najznačajnijih književnih povjesničara, esejista i publicista.

"Čovjek velikoga znanja, širokih interesa i britkoga kritičkog duha, akademik Jelčić suvereno se kretao prostorima hrvatske književnosti i historiografije, ostavivši iza sebe respektabilan opus.

Kao vjeran nastavljač Barčeve književnopovijesne metode i estetskih mjerila, akademik Jelčić pripada onom najužem krugu znanstvenika, arhitekata kroatistike, koji su bitno pridonijeli kritičkoj rekonstrukciji hrvatske književne povijesti", napisala je Obuljen Koržinek u brzojavu sućuti.

Podsjetila je da opus Dubravka Jeličića obuhvaća impozantnu biblioteku: monografije o najvećim hrvatskim književnicima, cjelovita povijest hrvatske književnosti, stotine znanstvenih, stručnih i literarnih radova te brojne kritike i eseji razasuti po književnim časopisima, od kojih bi se mogla sastaviti još pokoja knjiga.

"Kao urednik mnogih edicija, akademik Jelčić priredio je i kritički uredio golem broj izdanja, obilježivši nekoliko desetljeća hrvatskoga književnog izdavaštva. Osobito dubok trag ostavio je kao znanstveni savjetnik u Zavodu za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i ka dugogodišnji glavni urednik Matičinih Stoljeća hrvatske književnosti", dodala je.

Istaknula je i da se kao istinski domoljub snažno angažirao u izgradnji mlade hrvatske države i obnašao ulogu zastupnika u Hrvatskome saboru.

"Uvijek susretljiv, izrazito pozitivne energije, Dubravko Jeličić svojim je kolegama bio drag prijatelj i nesebičan savjetnik. Sada, kada se ispod jednoga radnog vijeka podvlači konačna crta, možemo reći kako akademik Jelčić iza sebe ostavlja impresivno djelo koje svjedoči o iznimnoj marljivosti, radnoj energiji i intelektualnoj znatiželji", napisala je Obuljen Koržinek u brzojavu sućuti koji je obitelji akademika Jelčića uputila u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini