ZAGREB

Objavljena knjiga Miroslava Akmadže "Stepinac - Riječju i djelom"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjigu povjesničara Miroslava Akmadže "Stepinac - Riječju i djelom", u kojoj piše o tomu tko je bio blaženi Alojzije, objavio je zagrebački nakladnik AGM.

Nakon višegodišnjeg proučavanja Stepinčeva života i djelovanja te analize ostalih istraživanja autor je, napominje, procijenio kako je potrebno napraviti sintezu svih dosadašnjih istraživanja.

Zbog opsežnosti ili uskotematske određenosti većine radova korisnih povjesničarima i istraživačima Akmadža je, kako ističe, svoju knjigu prilagodio široj čitateljskoj publici.

"Svrha ove knjige jest upoznati čitatelja s osobom Alojzija Stepinca u što sažetijem obliku, a koji će ipak obuhvatiti najvažnije dijelove njegova života i djelovanja", naglašava autor i dodaje kako knjiga donosi osnovne podatke i odgovara na pitanje: Tko je bio blaženi Alojzije Stepinac.

Iako je u međuratnom razdoblju Crkva najviše strahovala od sovjetskoga komunizma i njegove protuvjerske politike i terora, crkveni prelati i katolički intelektualci upozoravali su i na opasnost od nacizma, piše Akmadža i dodaje kako su zbog održavanja dobrih odnosa s nacističkim i fašističkim poredcima središnje vlasti Kraljevine Jugoslavije nastojale sprječavati iznošenje kritičkih stajališta.

Naglašava kako je nadbiskup Stepinac sa zabrinutošću gledao na tadašnje širenje nacionalsocijalizma te dodaje kako o njegovu pogledu posredno govori i njegovo postupanje prema židovskim izbjeglicama iz Austrije, Češke i Moravske nakon što su te zemlje uključene u Treći Reich.

Potkraj 1938. Stepinac je osnovao Akciju za pripomoć izbjeglicama, napominje Akmadža i dodaje kako je, između ostaloga i zbog toga u ožujku 1939. označen kao "hrvatski biskup neprijateljski raspoložen prema Nijemcima".

Ističe kako Stepinac nije bio neprijateljski raspoložen prema njemačkom narodu nego prema nacionalsocijalizmu o čemu svjedoči, navodi Akmadža, i njegovio razmišljanje iz ožujka 1940. kad je molio: Bog nas štiti od 'skrbništva' nacionalsocijalističkoga Reicha. To bi značilo definitivan kraj europske civilizacije, a osobito hrvatskoga naroda.

Knjiga "Stepinac - Riječju i djelom" (191 str.) podijeljena je na četiri poglavlja - Mladost i svećenički poziv, Nadbiskup koadjutor, Nadbiskup zagrebački i Posmrtno vrijeme. Na kraju knjige objavljene su kratice i literatura.

Povjesničar Miroslav Akmadža (1967.) profesor je hrvatske i svjetske povijesti 20. stoljeća na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Autor je više knjiga, među kojima i knjige "Katolička crkva u komunističkoj Hrvatskoj 1945.-1980."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum