ZAGREB

Objavljena imena dobitnika NAGRADE ZA DRAMSKO DJELO MARIN DRŽIĆ

| Autor: Hina
(Hina)

(Hina)


Predrag Raos dobitnik je prve nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2018., Sanja Porobija i Dorotea Šušak ravnopravno dijele drugu, a Beatrica Kurbel i Ivana Vuković treću nagradu, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo podsjetila je kako se Nagrada za dramsko djelo Marin Držić dodjeljuje od 1991. godine u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Tijekom dugogodišnje dodjele Nagrade povećana je vidljivost dramskih pisaca i njihovih djela, koja su u velikom broju, uz potporu Ministarstva kulture, uprizorena na kazališnoj sceni hrvatskih i inozemnih kazališta, istaknula je dodavši da su ostvareni brojni pozitivni pomaci čemu doprinosi Zbornik nagrađenih dramskih tekstova koji financira Ministarstvo kulture.

Na Javni poziv za Nagradu za dramsku djelo Marin Držić za 2018. godinu bilo je prijavljeno 40 dramskih tekstova autora iz cijele Hrvatske, prijavljenih pod šifrom, istaknula je Iva Hraste Sočo, napomenuvši kako su dramski tekstovi pristigli na ovogodišnji natječaj iznimno raznoliki u žanrovskim odrednicama, temama, narječjima i kvaliteti što dokazuje pluralizam hrvatskog dramskog stvaralaštva.

O prijavljenim dramskim tekstovima odlučivalo je Stručno povjerenstvo u kojemu su bili Branka Cvitković (predsjednica), Nenni Delmestre i Alen Biskupović.

Predrag Raos nagrađen je za dramski tekst "Raj pa kraj", po ocjeni stručnoga povjerenstva "iznimno duhovit i satiričan tekst o Božjoj kreaciji Adama i Eve uz asistiranje Lucifera i pomoć poslušnih anđela predvođenih arkanđelom Mihaelom"

Autor se u tekstu, ističe se u obrazloženju, "vješto poigrao civilizacijskim tekovinama, izvrnuvši priču postanka, ukazujući na problematiku međuljudskih odnosa od samih početaka ukorijenjenu u egocentričnosti, neradu i željom za zadovoljavanjem osnovnih instikata, poentirajući ih kroz lucidni, crnohumorni kut gledanja obogaćen suvremenim referencama".

Jednako vještim, kreativnim i zanimljivim načinom pisanja, kao što je strukturirana i cijela drama, autor zaključuje Božjom odlukom o protjerivanju Adama i Eve u novi svijet u kojem će morati raditi i ovisiti jedno o drugome te naučiti biti zahvalni na supostojanju i podršci, nagradivši ih smrtnošću kao nadom za bolji život, dodaje se.

Drugu nagradu ravnopravno su podijelile Sanja Porobija za dramski tekst "Bez traga (par riječi predgovora)" i Dorotea Šušak za dramski tekst "Kako smo preživjeli Dies Irae".

Drama Sanje Porobije, ističe povjerenstvo, "iznimno je vješto strukturirani triler s elementima horora koji drži u napetosti od samog otvaranja pa sve do potpuno neočekivanih obrata i kraja". Osim iznimne vještine strukturiranja napete priče, autorica je "kroz fino karakterno nijansiranje i društvenu kontekstualizaciju prikazala i problem odnosa žena-muškarac-djeca te progovorila kritički o problematici obiteljskog nasilja, patrijarhalnog društva i razornim posljedicama na sve uključene", ističe se u obrazloženju.

Dorotea Šušak u svojoj drami govori o nastavnici, samohranoj majci troje djece u borbi sa Zakonom o stečaju potrošača.

"Autorica vrlo vješto strukturira monologe kao glavno izražajno i značenjsko sredstvo, krećući s tematiziranjem problematike in medias res, vodeći radnju polako i bolno, sve više otkrivajući emocionalnu jakost danas gotovo svakodnevnog problema sve većeg broja ljudi, dovodeći je na poetsku razinu, a iznimno uvjerljivo pri tome djeluju ovršitelji koji su prikazani poput prijetećeg antičkog kora", ocijenilo je povjerenstvo.

Treću nagradu ravnopravno dijele Beatrica Kurbel za dramski tekst "Park" i Ivana Vuković za dramski tekst "55 kvadrata".

Kao najistaknutiju vrijednost drame Beatrice Kurbel povjerenstvo ističe "način na koji autorica simbiotički isprepliće žal za boljim vremenima sa suvremenim društveno aktualnim problemom nasilja, evocirajući uspomene među likovima što dovodi do krajnje spoznaje".

Ivana Vuković, ocjenjuje povjerenstvo, "poprilično vjerno ocrtava sliku jedne crne strane suvremenog Splita koji se raspada pod pritiskom suvremenosti i kapitala na svim razinama, vješto vodeći radnju kroz replike likova, portretirajući stanje grada, ali još i više govoreći kroz gotovo poetske monologe likova u kojima se individue ogoljuju i pokazuju svu razornost koju šira kontekstualna slika društva i grada vrši na obitelji i pojedince".

Osim nagrađenih drama povjerenstvo je za izvođenje u kazalištima preporučilo još tri naslova: "Drage naše ruševine" Ružice Aščić, "Generator snova (skica života i mita H.P. Lovecrafta" Jadranke Bargh i "Zvijezda na Mjesecu" Borne Vujčića.

Svečana dodjela Nagrade Marin Držić tradicionalno će se održati na otvorenju Festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu 23. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini