ZAGREB

"Enigmatske varijacije" u režiji Neve Rošić premijerno u HNK-u Zagreb

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao svoju sljedeću dramsku premijeru najavljuje, u nedjelju 5. ožujka, u tonskoj dvorani HNK, predstavu "Enigmatske varijacije" Éric-Emmanuela Schmitta u režiji Neve Rošić.

"Enigmatske varijacije" neobična su ljubavna priča i svojevrstan triler suvremena francuskog pisca, filozofa, dramatičara i filmskog redatelja Éric-Emmanuela Schmitta. Praizvedba je bila 1996. godine u Parizu u Theatru Marigny, s Alainom Delonom u jednoj od glavnih uloga.

U ovoj drami, dva lika, jedan uspješan pisac i jedan novinar, u bezbrojnim varijacijama vode nas kroz napetu priču, koja poput kakva psihološkog krimića otkriva ljubavni odnos svakoga od njih prema tajanstvenoj ženi, stoji u najavi. Žena, koja je za obojicu emotivno vrlo značajna, ostaje skrivena, a brzi i neočekivani obrati završavaju iznenadnim raspletom koji otkriva kako zapravo ništa nije onakvo kakvim se činilo.

Naslov ove intrigantne drame referira se na djelo britanskoga skladatelja Edwarda Elgara Varijacije na izvornu temu, djelo koje prema riječima samoga skladatelja skriva jednu melodiju koju ne razumijemo, koja je neuhvatljiva, istodobno prisutna i odsutna. Sukob dvojice muškaraca ujedno predstavlja i sučeljavanje dvaju suprotnih principa, pogleda na stvarnost, život, stvaralaštvo i običnu svakodnevicu, ljubav i žudnju, sve isprepleteno s autorovim autobiografskim preokupacijama o ljubavi, smrti, bolesti, samoći… 

Predstava je rađena u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a režiju potpisuje Neva Rošić, koja je isti tekst prošle sezone postavila u Talijanskoj drami riječkoga HNK Ivana pl. Zajca.

U "Enigmatskim varijacijama" prvi put u drami nastupaju zajedno Luka Dragić u ulozi novinara i Aleksandar Cvjetković kao pisac nobelovac.

"U predstavi se pojavljuju samo dva glumca, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje. Cijeli komad je vrlo intrigantan jer se u njemu događaju neprekidne psihološke promjene i neobični obrati situacija između ta dva lica. Moglo bi se reći da je to jedan psihološki triler", rekla je redateljica.

U autorskom timu su i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić te oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of