KARLOVAC

Najslavnija djela Vjekoslava Karasa izložena u Karlovcu uz 200. obljetnicu rođenja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 200. obljetnice rođenja slikara Vjekoslava Karasa u Karlovcu se do 23. lipnja mogu razgledati njegova najslavnija djela, a gradonačelnik Damir Mandić ističe da je sazrelo vrijeme za stalni postav Karasovih sliku u njegovu gradu.

Izložba pod nazivom "Karas pod upitnikom" otvorena je u Galeriji Vjekoslav Karas Gradskoga muzeja Karlovac, a postavljanje i realizaciju izložbe potpomognuli su Ministarstvo kulture i medija te Grad Karlovac.

Autorica izložbe, kustosica Antonija Škrtić kaže da su izložena antologijska djela "Rimljanka s mandolinom", po kojoj je u 19. stoljeću međunarodno prepoznato i cijelo hrvatsko slikarstvo, te reprezentativni portret ilirca Stjepka Ljuboja Lopašića, slika "Madona s Djetetom koje spava" naslikana prije školovanja u Italiji, slikarska kompozicija "Majka izlaže Mojsija na obali rijeke Nil", kao i "Portret gđe Karas", slika na kojoj je jedini poznati Karasov potpis u Hrvatskoj.

Izložena su i manje poznata djela i neka za koja, unatoč dugogodišnjim istraživanjima likovnih stručnjaka, i danas postoji dvojba je li im veliki Karas autor. Gradski muzej Karlovac posjeduje devet Karasovih slika od kojih je šest konzervatorsko laboratorijski istraženo u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu tijekom 2018. i 2019. godine. Izložbom se predstavljaju rezultati do sada provedenih istraživanja.

Izložba pruža priliku i da se na jednom mjestu sagledaju i zagonetni odjeci Karasove najpopularnije kompozicije "Vila nadahnjuje jednog barda junačkim narodnim pjesmama", a čija se reprodukcija i danas nalazi na svečanom zastoru Hrvatskog narodnog kazališta.

Postavljanje ove, kako kaže Škrtić, likovne poslastice omogućila je suradnja s Hrvatskim restauratorskim zavodom, Hrvatskim povijesnim muzejom, Tiflološkim muzejom, Zbirkom Kovačić – Mihočinec iz Zagreba, Župnim uredom u Vivodini i s privatnim kolekcionarima.

Izložbu prati i katalog s tekstovima kustosice Škrtić i više konzervatorice povjesničarke umjetnosti Nene Meter Kiseljak, te radni listić za srednjoškolce priređen u suradnji s profesoricom povijesti umjetnosti Natašom Pavlović iz Gimnazije Karlovac. 

Koautor likovnog postava i autor vizualnog identiteta izložbe i publikacija je dizajner Saša Stubičar, a izložba je praćena i zanimljivim infografikama Borisa Benka.

Izložba je otvorena u srijedu, 5. svibnja, a može se razgledati do 23. lipnja uz epidemiološke mjere.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom