RIJEKA

Najavljena premijera jednočinki "Arlechino" i "Gianni Schicchi" u riječkome HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvije komične operne jednočinke, "Arlecchino" i "Gianni Schicchi", bit će izvedene u jednoj večeri, 14. ožujka, u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u riječkom HNK-u.

Predstava je rezultat koprodukcije Opera HNK u Rijeci i HNK u Osijeku. Redatelj "Arlecchina" Feruccia Busonija je Marin Blažević, a "Gianija Schicchija" Giacoma Puccinija Fabrizio Melano. Dirigent je Valentin Egel.

Kako je rekao intendant riječkoga HNK Marin Blažević, ovo je jedan od najzahtjevnijih i najsloženijih projekata u ovome HNK-u u posljednje vrijeme. Jedan od razloga je i složenost koprodukcije s osječkim HNK, dodao je.

Ta je suradnja pilot projekt budućega konzorcija HNK, čije je osnivanje pokrenuo HNK Ivana pl. Zajca, istaknuo je Blažević. Riječ je o jačoj suradnji i stvaranju više koprodukcija HNK iz cijele Hrvatske te su stoga na premijeru 14. ožujka pozvani svi intendanti HNK, a tom će se prigodom održati i sastanak o pokretanju konzorcija.

Složena je i produkcija ovih dviju opera, jer je samo u solističkoj podjeli tridesetak pjevača, u brojnim alternacijama tijekom premijernog bloka, rekao je Blažević. Najavio je da će ove opere, uz "Julije Cezar u Egiptu" riječkoga HNK gostovati na ovogodišnjem opernom festivalu u Salvolinni, u Finskoj.

Govoreći o svojoj režiji "Arlecchina", Blažević je istaknuo da je to "opera o operi", te da kritički, pa i sarkastično, govori o nekim aspektima opere. "Sve što me godinama mučilo i intrigiralo vezano uz operu, mogao sam sada izbaciti iz sebe", rekao je.

Glasoviti redatelj Fabrizio Melano ocijenio je da "Gianni Schicchi" nije u potpunosti komična opera, jer je tu jako izražena komponenta smrti i pohlepe. Pravi predmet ove opere je početak renesanse i kraj mračnog doba, rekao je Melano.

U premijernoj izvedbi "Arlecchina" nastupit će Serena Ferraiuolo i Giulio Settimo u dvostrukoj naslovnoj ulozi, kao ženski i muški aspekt toga lika. Nastupit će i Michaela Selinger, Blaž Galojlić, Jurica Jurasić Kapun, Luka Ortar, Jorge Puerta i drugi. Scenograf i oblikovatelj svjetla je Alan Vukelić, kostimografkinja je Sandra Dekanić a koreografkinja i autorica scneskog pokreta je Mila Čuljak.

U operi "Gianni Schicchi" nastupit će Robert Kolar, Anamarija Knego, Bryan Lopez Gonzalez, Luka Ortar i drugi. Scenografkinja ove opere je Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter