SVEČANA PAIZVEDBA

NA OTVORENOJ POZORNICI U BALAMA kazališni svijet ljepote i djetinje radosti na brojnim putovanjima kroz Zbrdazdoliju

| Autor: Zoran ANGELESKI

Svečana praizvedba autorskoga projekta "Putovanje kroz Zbrdazdoliju" Roberta Raponje dogodit će se u utorak, 2. lipnja u 18 sati na Trgu Tomaso Bembo u Balama. Riječ je prvoj premijeri za najmlađe Teatra Fort Forno iz Bala, a koju uz ovo "kazalište s vizijom" organiziraju Općina Bale, Turistička zajednica općine Bale i Mon Perin d.o.o. * Publiku će Zbrdazdolijom kroz interaktivnu kazališnu igru voditi mladi glumci Dominik Karaula i Grgur Grgić

 

Svečana praizvedba autorskoga projekta "Putovanje kroz Zbrdazdoliju" redatelja Roberta Raponje dogodit će se u utorak, 2. lipnja u 18 sati na Trgu Tomaso Bembo u Balama. Riječ je o praizvedbi predstave, a ujedno i prvoj premijeri za najmlađe Teatra Fort Forno iz Bala, a koju uz ovo "kazalište s vizijom" organiziraju Općina Bale, Turistička zajednica općine Bale i Mon Perin d.o.o.

Publiku će Zbrdazdolijom kroz igru voditi mladi glumci Dominik Karaula i Grgur Grgić, a riječ je interaktivnoj maštovitoj scenskoj igri, namijenjenoj mlađoj međunarodnoj publici.

- Predstava "Putovanje kroz Zbrdazdoliju" puna je dječjeg i nevinog duha s izrazito jasnim ciljem i željom dvojice nesvakidašnjih dječaka koji govore nekim svojim izmišljenim, ali svima razumljivim, jezikom. To je ono što me prvo privuklo predstavi koja je izrazito zahtjevna: model glumačke igre treba biti brz i precizan, traži stalnu prisutnost izvođača u svakom djeliću brojnih akcija i radnji u interakciji s publikom, ali istovremeno glumcu otvara prostore slobode, spontanosti i budi osjećaje lakoće i sreće. Raduje me što sam dio ovakvog teatarskog projekta koji izgrađuje moju umjetničku osobnost. Opet se mogu vratiti u djetinjstvo i osjetiti čar dječje igre, kao i naivne i nevine bezbrižnosti, koju tijekom odrastanja potiskujemo i navlačimo masku ozbiljnosti. Nakon ovoga glumačkog iskustva ću se definitivno opet s više samopouzdanja vraćati svojoj dječjoj bezazlenoj i bezopasnoj prirodi. Ostati i biti dijete tijekom odrastanja neizreciva je i neprocjenjiva stvar i zato se volim igrati, volim glumiti - to me usrećuje, kazao je glumac Dominik Karaula uoči premijere predstave.

Njegov kolega na zbrdazdolijskoj sceni, glumac Grgur Grgić, također ističe inspirativan i kreativan umjetnički rad na predstavi.

- Tijekom rada na predstavi "Putovanje kroz Zgrdazdoliju" spoznao sam koliko se svijet može maštovito zamisliti i uprizoriti. Svijet je to u kojem trenutačni neuspjeh vodi k uspjehu, što nas potiče da otkrivamo svoje avanturističke želje, te se nesputano prepuštamo izazovima. Kolega i ja prihvaćamo kao izvođači brojne scenske padove koji nas jačaju u želji i nastojanju da budemo ono što ustvari jesmo, bez obzira kakvima nas drugi vide. Najljepši dio ove predstave je to što želimo prikazati svijet ljepote i radosti kroz brojna putovanja kroz Zbrdazdoliju dvojice dječaka i jedne neobične, ali vrlo zanimljive lutke. Spoznajemo sami sebe kroz putovanja i izazove te otkrivamo da postoji netko nama sličan što u nama izaziva veliku radost. Unaprijed se radujem igranju predstave koja nas suptilno uči kako trebamo prihvatiti različitosti i pružiti ljubav i veselje svakome dobronamjernome tko nam se nađe na putu, kaže Grgur Grgić.

Redatelj Robert Raponja najavljuje da u kazališnoj priči "Putovanje kroz   Zbrdazdoliju": "dvojca suptilnih, tankoćutnih dječaka odluče krenuti na put izmišljenom zemljom: domišljaju krajobraze, razne prepreke koje trebaju premostiti, opasnosti kojima se treba oduprijeti, strahove koje valja nadrasti. Neobična lutka im se pridružuje u njihovoj igri, pomaže im da zamišljaju i stvaraju svijet u kojem vlada ljepota, dobrota i bezbrižnost. Maštom uređuju svijet u kakvom bi voljeli odrastati, spoznavati i živjeti. Predstava je to o prijateljstvu, strpljivosti i toleranciji, koja zagovara čovjekovu odgovornost prema prirodi i svemiru."


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of