BEMBO FEST

OTVORENO MJESTO KREATIVNOG SUSRETA: Duhovite i provokativne kazališne priče svaki četvrtak u Balama

Festival, koji publici donosi čak 13 predstava iz međunarodnog kazališnog programa, dio je Prvog art simpozija u Balama. Počevši od ovog četvrtka 7. lipnja, kada na Trgu Tomaso Bembo s početkom u 21 sat gostuje predstava Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca "Il Bonsai ha i rami corti/Bonsai ima kratke grančice" Giusseppea Nicodemoa i Serene Ferraluo, tijekom tri mjeseca, svaki četvrtak u Balama će na atraktivnim otvorenim pozornicama biti uprizorena kazališna predstava

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
BEMBO FEST potiče dijalog glumaca i publike (Snimio Milivoj Mijošek)

BEMBO FEST potiče dijalog glumaca i publike (Snimio Milivoj Mijošek)


Prvi kazališni festival malih formi "Bembo Fest" održat će se od 17. lipnja do 17. rujna u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. i Glasa Istre. Festival, koji publici donosi čak 13 predstava iz međunarodnog kazališnog programa, dio je Prvog art simpozija u Balama.

Kreativni kulturni dijalog

Počevši od ovog četvrtka 7. lipnja, kada na Trgu Tomaso Bembo s početkom u 21 sat gostuje predstava Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke "Il Bonsai ha i rami corti/Bonsai ima kratke grančice" Giusseppea Nicodemoa i Serene Ferraluo, tijekom tri mjeseca, svaki četvrtak u Balama će se u vanjskim atraktivnim prostorima uprizoriti kazališna predstava. Organizatori najavljuju atraktivna glumačka i plesačka imena, koja ovog ljeta na festivalsku pozornicu u Bale "dolaze iz Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske kako bi svojim duhovitim i provokativnim kazališnim pričama doprinijeli doživljaju Bala kao otvorenog mjesta za kreativni i kulturni dijalog."

- Bale i ovog ljeta, usred turističke sezone, postaju mjestom kreativnog susreta. Predstave su izabrane prema kriteriju da izvođači - glumci potiču u sebi i publici potrebu za avanturom, za istraživanjem novih, neotkrivenih prostora čovječnosti, ljepote i smisla. Na kraju Festivala dodijelit će se jedna nagrada, a riječ je o nagradi Glasa Istre, koju će dobiti predstava koja je ostvarila najbolji umjetnički dojam, najavljuju organizatori Bembo Festa.

Žanrovska raznolikost

Nakon ovotjednog otvaranja s predstavom "Il Bonsai ha i rami corti" (Bonsai ima kratke grančice) - koju potpisuju Giusseppe Nicodemo i Serena Ferraluolo, a Nicodemo je i redatelj dok u predstavi igra Serena Ferraluolo - u četvrtak, 24. lipnja na Trgu Tomaso Bembo igra predstava "Kod kuće/Kabul" Tonyja Kushnera u režiji Željka Đukića, a igra Dušanka Stojanović Glid.

Bembo Fest

Naredni mjesec i to 8. srpnja na Trgu Tomaso Bembo iz produkcije Teatra Grupa na programu je predstava "Mistero buffo" Daria Foa, redatelj je Lee Delong, a igra Dražen Šivak. Slijedi u četvrtak. 15. srpnja na Trgu Tomaso Bembo predstava iz produkcije Tigar Teatra, Osječkog ljeta kulture i Teatra Fort Forno. Riječ je o "Tri žene" Vedrane Klepica u režiji Roberta Raponje, a igraju Blanka Bart, Helena Minić i Tatjana Bertok Zupković. Potom je 22. srpnja na Trgu Tomaso Bembo predstava Tigar Teatra "Ja imam lutku u ormaru" Marie Ines Falconi u režiji Vjere Vidovigra, a glumi Domagoj Mrkonjić. Srpanjski program će 29. srpnja na Trgu Tomaso Bembo zaključiti plesna predstava "Submarine, Individue/t/", koreografiju potpisuju Lara Frgačić i Endi Schrotter, a oni su i izvođači.

Hit-predstave i premijere

Kolovoz donosi četiri predstave. Prva je hit-predstava "Vla Vla Vlajland cabaret" Ivana Lea Leme iz produkcije Kazališta Moruzgva. Redatelj je Ivan Leo Lemo, glumi Ecija Ojdanić, a predstava igra 5. kolovoza na Trgu Tomaso Bembo. Slijedi, u četvrtak, 12. kolovoza u Tvrđavi Fort Forno pjesnička večer "Suze sv. Lovre" u režiji Roberta Raponje. U četvrtak, 19. kolovoza na Trgu Tomaso Bembo u 21 sat gostuje Slovensko ljudsko gledališče iz Celja s predstavom "Večni otrok" Neve Semel. Redatelj je Yonatan Esterkin, a igra Manca Ogorevc. Slijedi 26. kolovoza ponovno na Trgu Tomaso Bembo predstava Teatra VeRRdi "Školjka šumi" Slobodana Novaka u režiji Hrvoja Korbara, a igra Maruška Aras.

Prva rujanska predstava igra na Trgu ispred crkve: 2. rujna Teatar Fort Forno uprizoruje predstavu "Jedna od sestara" Kordelije Paladin. Redatelj je Robert Raponja, a igra Katica Šubarić.

Gostovanje kazališta Virovitica zakazano je za 9. rujna na Trgu Tomaso Bembo s predstavom "Audijencija" Vaclava Havela u režiji Dražena Ferenčine. Igraju Goran Koši i Draško Zidar.

Festivalsku završnicu će označiti 16. rujna predstava "U kažnjeničkoj koloniji" Franza Kafke redateljice Vjere Vidov u kojoj igraju Nenad Pavlović, Davor Tarbuk, Silvijo Švast i Mihael Elijaš. Riječ je o produkciji Teatra Fort Forno, Kazališta Virovitica i Umjetničke akademije u Osijeku.

Sve predstave počinju u 21 sat. Program Bembo festa i svih ostalih događanja u sklopu Prvog art simpozija u Balama mogu se pronaći na internetskim portalima o Balama i Istri: www.bale-valle.com i www.bale-valle.hr

Monokomedija o životu u izolaciji

Predstava "Il Bonsai ha i rami corti/Bonsai ima kratke grančice" čiji su autori Giusseppe Nicodemo i Serena Ferraluolo, i za koju Nicodemo potpisuje režiju, a Serena Ferraluolo glumi, najavljena je kao monokomedija o životu u izolaciji.

"Stefania Laganini rođena je u karanteni, u dnevnoj sobi, između tjeskobe i smijeha. Stefania je zabavna žena puna energije: ostaje kod kuće, brine se o svom bonsaiju, snima tutorijale, plete, voli kondiciju, dobre stare filmove i votku martini.

S osmijehom, ponekad grubim, ponekad ogorčenim, Stefania nam pokazuje što se krije iza naizgled beskorisnih tutorijala ili previše votke martini, dok gleda Marlona Branda u 'Tramvaju zvanom čežnja', Sophiu Loren u 'Sve je počelo u Napulju', Lizu Minnelli u 'Cabaretu', ili Liv Ullmann u 'Prizorima iz bračnog života'", piše u najavi predstave iz produkcije Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Bembo Fest

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter