ZAGREB

Muzej grada Zagreba objavio knjigu uz izložbu o Trešnjevci

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Muzej grada Zagreba objavio je knjigu, odnosno katalog izložbe "Trešnjevka - prostor i ljudi"u sklopu projekta Zagrebački kvartovi, koji od 2009. u suradnji sa Zagrepčanima studijski obrađuje različite zagrebačke kvartove.

Nakon Trnskog (2009.-2010.), Dubrave (2011.-2012.) i Maksimira (2013.-2014.), u četvrtoj dionici projekta (2017.-2020.) MGZ je istraživao i studijskim izložbama predstavio Trešnjevku, a potom Trnje.

Iz Muzeja kažu kako je proteklih desetak godina naš je pristup istraživanju zagrebačkih kvartova postao prepoznatljiv.

"Ulične izložbe najavljuju pojedinu dionicu projekta, preko njih stupamo u kontakt s građanima od kojih prikupljamo svjedočanstva o životu u kvartu i građu iz obiteljskih albuma, a zatim istražujemo povijesne izvore", objašnjavaju.

Prikupljena građa, zajedno s građom iz baštinskih institucija - prije svega iz fundusa Muzeja grada Zagreba potom se objedinjuje na studijskim izložbama.

Teme zastupljene na studijskoj izložbi Trešnjevka - prostor i ljudi, postavljenoj potkraj 2017. u Muzeju grada Zagreba, dodatno su istražene i objedinjene u istoimenoj publikaciji.

Knjiga putem pet autorskih tekstova daje pogled na urbanistički i arhitektonski razvoj Trešnjevke, na procese modernizacije, društveni život te na svakodnevicu.   

Autori tekstova su Tomislav Anić, Goran Arčabić, Ivan Mlinar, Kristian Strukić, Marko Zubak.

Voditelj projekta je Kristian Strukić, koji je uredio publikaciju s Goranom Arčabićem, a dizajnirao Igor Kuduz.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of