MOTOVUN

Motovun: najbolji Motovunski kratki nominiran za europsku nagradu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnji pobjednik Motovun Film Festivala u konkurenciji kratkog metra, animirani film "Prodavači leda" Joaoa Gonzaleza ušao je u završnicu europskog natjecanja, odnosno među pet filmova nominiranih za najbolji film godine po izboru članova Europske filmske akademije.

Motovun Film Festival (MFF) četiri je godine partner Akademije i njezin nominacijski festival te je ovo već drugi put da naslovi s "brda filmova" ulaze u najelitniji krug, napominju iz organizacijskog tima festivala ističući kako "put do nagrade za najbolji kratki film starog kontinenta ponovno vodi preko Motovuna".

"Izuzetno smo ponosni na autora koji nam je ukazao povjerenje i preko motovunskih platna stigao do najužeg izbora za najbolji europski film godine. Za nas je velika čast talentiranom autoru omogućiti ovakvu kandidaturu i potiče nas da još opreznije pratimo svijet mladih talenata, koji najviše i volimo", istaknula je selektorica programa Motovunski kratki Inja Korać te dodala da su "Prodavači leda“ zaista poseban film, čarobne animacije i dirljive priče potpuno lišene stereotipa.“

"Prodavači leda" poetična su animirana priča o ocu i sinu koji žive u planinskim vrhuncima i svakoga dana skaču padobranom, kako bi u dolini prodavali led. Dvadesetšestogodišnji Joao Gonzalez scenarist je i glavni animator filma, ali istodobno i skladatelj, koji u svojim radovima objedinjuje glazbeni i animatorski talent. I sa svoja prethodna dva kratka filma Gonzalez je postigao iznimne uspjehe, predstavivši ih na više od 130 svjetskih festivala.

"Dvije nominacije u četiri godine svjedoče o doista iznimnoj razini našeg kratkometražnog programa i mogu samo zahvaliti našoj ekipi koja je svojim trudom postigli da njegova kvaliteta postane europski relevantna", kaže direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

Rezultat glasanja članova Europske filmske akademije znat će se 10. prosinca na 35. svečanoj dodjeli nagrada Europske filmske akademije u Reykjaviku

"Motovun Film Festival jedina je filmska manifestacija u regiji čiji pobjednici u kratkometražnom programu ulaze u krug 29 naslova koji konkuriraju za nominaciju i nagradu Europske filmske akademije. Iz tog šireg kruga odabranih u sljedećem koraku izdvaja se pet naslova koji dobivaju nominaciju za nagradu Akademije i 4500 njezinih članova iz svih zemalja Europe daje svoj glas najboljima.

Uz "Trgovce ledom" među nominiranima je i film "Hoće li me moji roditelji posjetiti" somalijsko-austrijskog redatelja Moa Harawea, koji je ovoga ljeta bio član žirija u Motovunu, a njegov je film prikazan izvan konkurencije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater