jedan od organizatora Backstage Pula live festivala o drugoj sezoni

Dražen Kokanović: Najteže je bilo dovesti Mingus Big Band

| Autor: Mladen RADIĆ
Dražen Kokanović: Publika dolazi iz Zagreba u Pulu, jazz ljubitelji ne propuštaju vrhunske koncerte  (Milivoj MIJOŠEK)

Dražen Kokanović: Publika dolazi iz Zagreba u Pulu, jazz ljubitelji ne propuštaju vrhunske koncerte (Milivoj MIJOŠEK)


Jedini princip kojim se uvijek vodimo je vrhunska kvaliteta izvođača koje dovodimo u Pulu, Zagreb, Rovinj ili bilo gdje drugdje

 

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog početka Backstage Live Pula vraća se u Pulu s jazz koncertima koji će se opet održati u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula. Najavljeno je tri koncerta, a jedan od organizatora Dražen Kokanović kaže da će biti održan još jedan.

Najcjenjeniji Big Band

Za sada se zna da će 21. rujna nastupiti Somi, 29. listopada stiže Mingus Big Band, a 12. studenog Jason Moran & Bandwagon. Kako je bilo pripremiti ovu manifestaciju za drugo izdanje, ispričao nam je Kokanović.

- Koga je bilo najteže dovesti ove godine, odnosno koja je bila najveća želja organizatora?

- Najteže je naravno bilo dovesti Mingus Big Band, radi se o jednom od najcjenjenijih big bandova već dugi niz godina. S obzirom da big bandovi ne dolaze baš u Europu svake godine, većina ozbiljnih jazz festivala žele u programu imati bas Mingus Big Band. Mi ne možemo s našim skromnim budžetom konkurirati festivalima u Europi jer u igri je pozamašna svota novca za organizaciju njihovog koncerta pa su i ovom prilikom presudna bila moja prijateljstva i poznanstva u svijetu jazza, te minuli rad na promociji jazza u Hrvatskoj u zadnjih 15 godina.

- Planirate li možda angažirati i neki pulski bend da nastupi kao predgrupa, kao što je bilo prošle godine?

-   Svakako ćemo angažirati i neku od pulskih jazz grupa, uvijek vodimo računa da omogućimo našim jazzerima da se predstave pred stranim kolegama i brojnom publikom.

- Jeste li imali neki princip kojim ste se rukovodili kod odabira izvođača za Pulu?

- Jedini princip kojim se uvijek vodimo je vrhunska kvaliteta izvođača koje dovodimo u Pulu, Zagreb, Rovinj ili bilo gdje drugdje.

- Koga biste posebno preporučili?

- Svi izvođači koji ove godine nastupaju u Puli su sam svjetski vrh jazza, a radi se o različitim glazbenim izričajima. Kada takvi izvođači dolaze, onda se ti koncerti ne propuštaju, dakle preporučam najtoplije dolazak na sve koncerte.

- Ove je godine manje koncerata u odnosu na prošlogodišnji program (koji je uključivao i pulsku Arenu). Kako to?

- Ove godine bit će četiri koncerta u INK-u, tri smo najavili, a u pregovorima smo za još jedan koncert, pa kada potpišemo ugovor, obavijestit ćemo vas. Što se tiče Arene, izvođači koje smo htjeli dovesti ove godine su jednostavno toliko skupi da je to nemoguće organizirati.

- Organizirate i Zagreb Jazz festival, pa me zanima imate li drukčija pravila kada organizirate festival u Zagrebu i kada organizirate ovaj u Puli?

- Svakom festivalu pristupamo na isti način - vrhunski izvođači i apsolutni profesionalizam u organizaciji festivala.

Inozemna publika

- Znam da jazz publika iz Pule odlazi na koncerte u Zagreb, no dolaze li ljubitelji jazza iz Zagreba u Pulu? Zna li uopće publika u Zagrebu za ovo što radite u Puli?

- Publika dolazi iz Zagreba u Pulu, jazz ljubitelji ne propuštaju vrhunske koncerte kojih nema baš previše u Hrvatskoj. Po mojoj procjeni prošle godine iz Zagreba na koncerte u Pulu došlo je oko 150 ljubitelja jazza. Ne treba zaboraviti spomenuti i jazz publiku iz Slovenije koja također dolazi u velikom broju u Pulu. Današnje mogućnosti oglašavanja putem društvenih mreža, kao što znate, omogućava ne samo publici u Zagrebu već urbi et orbi da se zna za koncerte u Puli.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter