27. PUF

MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL ODRŽAT ĆE SE U PULI OD 12. DO 16. RUJNA: Festival različitosti koji predstavlja najbolje od svake pojedine umjetnosti

| Autor: Mladen RADIĆ
(Foto PUF)

(Foto PUF)


Međunarodni kazališni festival PUF ove će se godine održati u Puli 27. put i to od 12. do 16. rujna, najavili su organizatori jučer na konferenciji za novinare u Cyber caffeu. Manifestaciju organizira SAKUD Pula, a suorganizator je Kazalište Dr. Inat iz Pule.

- Uspjeli smo napraviti vrlo šarolik i bogat program, a Branko Sušac, umjetnički direktor festivala, i ja volimo naglasiti da je PUF festival različitosti. To nije festival samo plesa, kazališta, izvedbenih umjetnosti nego umjetnički direktor svake godine bira najbolje od svake pojedine umjetnosti, kazala je izvršna producentica PUF-a Ela Poljarević.

Predstave, izložba, umjetničke intervencije

Dodajući da je teško   organizirati festival u pandemijskim uvjetima, ona je napomenula da je ograničen broj publike koji može ući na predstave u INK, Dom branitelja i na Kaštel, tako da oni koji žele doći mogu se organizatorima javiti putem Facebooka ili maila puf.sakud@gmail.com, kako bi osigurali mjesto. Za ulaz nisu potrebne covid potvrde, samo maske, a ulaz na sve programe je kao i uvijek besplatan.

Za predstave koje će biti prikazane, umjetnički direktor festivala Branko Sušac naglasio je da su sve sjajne, a osim predstava održat će se i izložbe, umjetničke intervencije u prostoru te će biti predstavljen jedan mural.

Nakon prošlogodišnjeg PUF-a koji je realiziran s domaćim snagama, ove godine opet dolaze izvođači i izvan Hrvatske, program će se održati na sedam lokacija u gradu, a PUF će biti otvoren sutra u 19.30 u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula s belgijskom plesnom predstavom "Rođen na pogrešnom mjestu, u pogrešno vrijeme, u pogrešnom tijelu" koju vodi koreograf iz Konga Nyanga Zam koji je već jednom bio na PUF-u, čak i napravio spot o Puli i ovom festivalu. Još jedan veliki prijatelj Pule i PUF-a je i Mehdi Farajpour, rođeni Iranac koji živi u Francuskoj, koji je skratio posao u Istanbulu kako bi pripremio i održao predstavu u Puli i odmah juri za Njemačku. Njegova predstava koju predstavlja zajedno s Orian Dance Theatre zove se "Oblik praznine" i održat će se iste večeri u 21.15 u Vodospremi Povijesnog i pomorskog muzeja Istre na Kaštelu.

Program u ponedjeljak počinje u 19.30 u Domu hrvatskih branitelja multimedijalnom predstavom "Crtež Davida Belasa", za koju se ovaj porečki umjetnik inspirirao romanom "Slika Doriana Graya" Oscara Wildea, a nastavlja se u 21.15 u Vodospremi na Kaštelu plesnom predstavom "Bol ravnice" španjolske skupine La Cerda.

U utorak u 19 sati u galeriji Cvajner bit će otvorena izložba jednog od najvećih živućih crnogorskih slikara Zorana Petrušića naslovljena "Nothing to say" kojom će prekinuti svoju fazu crteža i početi raditi ulja na platnu, tako da će uglavnom biti izloženi crteži i jedno ulje na platnu. Iste večeri će se u 20.30 sati u INK-u predstaviti Reflektor iz Srbije multimedijalnom predstavom "Urednik". Za spomenuti ansambl Sušac kaže da na neki način predstavlja "pokret otpora" u Srbiji, s glumcima koji su tamo jako popularni, a s velikim cinizmom prikazuju što se događa u njihovoj državi.

Spektakl i novi prostor oslikan riječima

Sušac je podsjetio i da PUF, odnosno Kazalište Dr. Inat, nastoje svojim intervencijama obogatiti ovaj grad pa su bili prvi koji su predstave organizirali u Zerostrasseu, Cave Romane ili bivšoj Arena trikotaži čime su barem malo pomogli da ti prostori ožive. Tako će četvrte festivalske večeri, u srijedu u 19 sati u malom parku pod ladonjom, između gradske tržnice i zgrade bivše Istarske banke, pulski umjetnik Majo Sinožić prezentirati svoj crtež "Sjedeći zvuk", kojim će prostor oslikati riječima iz svjetske književnosti.

Branko Sušac smatra da je izraelska plesna scena trenutno najjača na svijetu, a iz Izraela u srijedu u 20 sati u INK dolaze Yossi Berg & Oded Graf Dance Theatre s predstavom "Kada je ljubav ušetala".

Zadnja večer 27. PUF-a, u četvrtak u 19 sati bit će otvorena u velikom dvorištu Rojca predstavom "Moby Dick" koja je najavljena kao kazališni spektakl, u izvedbi talijanskog Teatra dei venti. "To je sjajna, velika predstava, koju rade fanatici", kaže Sušac.

Ovogodišnji PUF bit će okončan plesnom predstavom "Tragovima sjećanja" slovenskog ansambla Fourklor u 20.30 u Vodospremi na Kaštelu. Koreografiju radi najbolji slovenski koreograf Branko Potočar, kojeg je pulska i PUF-ovska publika također već upoznala.

Pored ovih programa, PUF predstavlja i autorski rad pulskog umjetnika Vedrana Štimca, mural s likom Puljanke Rossane Rossanda koji će se od srijede nalaziti pored Pattinaggia, a za što se godinu dana čekala dozvola. Rossana Rossanda (Pula, 1924. - Rim, 2020.) je sudjelovala u pokretu otpora u Italiji za vrijeme Drugog svjetskog rata, potom postala vrlo važno ime u Komunističkoj partiji Italije te ih napustila kad se njima nije slagala.

- Htio bih napraviti spomenike pulskim ženama jer su to one zaslužile, a Rossanda je izuzetna, moćna žena, kazao je Sušac.

On je ispričao i kako, kada se nađe prijemima na kojima su ljudi izvan Hrvatske, donese zemljopisnu kartu i pokaže im Jadran i objasni: "Ovo malo u Jadranu, to srce, to smo mi. To srce je Istra, a vi ste došli u Pulu da preko arterije toga srca obogatite naš grad, da bude još ljepši, bolji i kvalitetniji".

- Drago mi je da će se ove godine i u ovim uvjetima održati 27. PUF, to je stvarno velika stvar. Grad Pula redovito prati festival i to je možda jedan od najvažnijih dijelova našeg kulturnog programa kojeg podržavamo kao Grad i nadamo se da će tako ostati, rekla je pročelnica gradskog Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi i pozvala sve građane da dođu na festival i uživaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini