Otvorena izložba troje mladih umjetnika

LAMPARNA Od mode i instalacije do podsjećanja na prošlost

| Autor: Branko BIOČIĆ

Izložbom Alison Ivašić, Katarine Musap i Gorana Ristića nastavljaju se participativni kulturni programi projekta DKC Lamparna

 

 U labinskom DKC-u Lamparna otvorena je nova izložba Alison Ivašić, Katarine Musap i Gorana Ristića. Izložbama se nastavljaju participativni kulturni programi projekta DKC Lamparna, dvogodišnji ciklus mladih lokalnih, neprofesionalnih umjetnika u Klubu mladih "Klub 21" odabranih putem javnog natječaja na koji se prijavilo deset mladih umjetnika, a odabrano ih je šest za izlaganje u sezoni 2019/2020 (voditeljica Ivona Verbanac), te dvogodišnji ciklus od deset izložbi mladih domaćih i stranih suvremenih umjetnika u Galeriji Lamparna, koji su dio priprema za 3. Bijenale industrijske umjetnosti (voditelj i kustos Damir Stojnić).

Moda i arhitektura

U Klubu mladih predstavile su se Alison Ivašić iz Kršana, studentica na Tekstilno-tehnološki fakultetu u Zagrebu s modnim projektom "Površina, struktura – moda, arhitektura" i Katarina Musap, Zadranka koja studira na APU Rijeka s instalacijom "Verifikacija", a u galeriji Lamparna mladi bosanski umjetnik iz Jablanice Goran Ristić multimedijskom izložbom "Kao da je bilo danas". Otvarajući izložbu Damir Stojnić je rekao "svi radovi bez obzira što su različitih heterogenih poetika bave se arhitekturom. Alison se bavi analogijom između arhitekture i modnog dizajna naglašavajući ideju da kao što se oblačimo u odjevne predmete isto tako na neki način smo obučeni i zaštićeni u zgradama u kojima živimo. Katarina Musap predstavlja se crtežima tušem na širokim najlonskim trakama koje je objesila s vrha stropa galerije i postavila jedne iza drugih. Ona tako gradi prostor i bavi se perspektivom koristeći neka načela analitičkog kubizma, pop arta i umjetnosti koja se bavi propitivanjem prostora. Goran Ristić bavi se političkom arhitekturom problematizirajući prostor bivše Jugoslavije kao utopijski prostor putem kojeg ispituje fragmentaciju koja se dogodila u tom prostoru i pitanje progresa kao kretanja prema nekom većem dobru, rekao je Stojnić.

Alison Ivašić kazala je "predstavila sam se modnim projektom nastalim u sklopu završnog rada na preddiplomskom studiju. Cilj mog projekta je razumjeti povezanost između mode i arhitekture". Ona se za model haljine i oblik 3D tiskanih elemenata inspirirala kolekcijom "Between the Lines" modne dizajnerice Iris van Herpen i projektom stadiona Al Janoub arhitektice Zahe Hadid.

Katarina Musap (Zadar, 1996), koja se predstavila instalacijom "Verifikacija" – serijom radova eksperimentalnog karaktera izrađenih od prozirne plastike dodala je "Dobra je prilika za mlade umjetnike da mogu ovdje izlagati. Moj rad je eksperiment tehnika i materijala koji još nije u završnoj točki stvaranja jer se može i dalje razvijati. Kombinirala sam prozirnost materijala s laviranim tušem i temperom na jednostavnim formama kako bi nastao privid volumena".

Fasciniran Istrom

Goran Ristić (Mostar, 1989) koristi se medijem instalacije, performansa, videa, ali i klasičnih likovnih medija, slikom, skulpturom.

- Fasciniran sam Istrom u kojoj sam boravio kao turist, a sada sam stigao svojom prvom izložbom kao umjetnik. Moja su tema svakodnevni svjetski problemi koji su se dešavali prije tisuću godina a dešavaju se i danas, od kulta ličnosti do međudržavnih i vlastitih granica koje svaki dan želimo pomjeriti, rekao je Ristić. Izložbe su otvorene do 10. prosinca i mogu se razgledati od ponedjeljka do petka od 10 do 14 i od 17 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter