IZLOŽBA TROJE MLADIH UMJETNIKA

LAMPARNA: Zanimljivi likovni rukopisi Klare Dujmović, Marka Človeka i Vande Velagić

| Autor: Branko BIOČIĆ
"Dark Webs" Vande Velagić

"Dark Webs" Vande Velagić


Klara Dujmović predstavila se video serijalom "Analize" s četiri kratka video rada "Odokovanje", "Strah", "Čekanje" i "Objekt zvuk tijelo" * Mrko Človek je izložio seriju reljefa i prostornih skulptura od keramike, nastalih u protekle dvije godine pod zajedničkim nazivom "Osjetila" * Vanda Velagić donosi rad "Dark Webs" kojeg čine fotografije snimljene u napuštenom postrojenju bivše tvornice za proizvodnju alatnih strojeva "Prvomajska" u Raši

U labinskom DKC-u Lamparna otvorene su tri izložbe mladih autorica i autora: Klare Dujmović, Marka Človeka i Vande Velagić.

Klara Dujmović (1991.) živi i radi u Rijeci, gdje studira na Akademiji primijenjenih umjetnosti, a djeluje i u Istri. Predstavila se video serijalom "Analize" s četiri kratka video rada "Odokovanje", "Strah", "Čekanje" i "Objekt zvuk tijelo". Koristeći medij videa i vlastito tijelo autorica istražuje pokret i naraciju putem performativnog izraza, pri čemu se formiraju privremeni, nestalni prostori u koje autorica ponovno intervenira svojim tijelom bez unaprijed pripremljenog scenarija ili plana.

Metamorfoza čovjeka

Marko Človek (1993.) iz Pule izložio je seriju reljefa i prostornih skulptura od keramike, nastalih u protekle dvije godine pod zajedničkim nazivom "Osjetila" i inspiriranih antičkim interpretacijama ljudskih osjetila, okusa, mirisa, sluha, dodira i vida. Idejno, rad predstavlja ljudske perceptivne organe, prizivajući neka davna vremena kada su se ljudi pri prikupljanju podataka iz svoje okoline mogli osloniti isključivo na njih.

Vanda Velagić (1990.) je glumica i transdisciplinarna umjetnica, živi i radi između Rijeke i Novigrada. Predstavila se svojom prvom samostalnom izložbom i radom "Dark Webs" kojeg čine fotografije snimljene u napuštenom postrojenju bivše tvornice za proizvodnju alatnih strojeva "Prvomajska" u Raši, jedne od prvih u svijetu koja je razvila i koristila industrijske robote. Fotografije kao da govore o posljedičnoj metamorfozi čovjeka, kojega je industrijska revolucija postepeno svela na kukca. Osigurači, prekidači, ventili prikazani su uzorkom uporabnosti te prizivaju sliku ljudske anatomije kao samo još jednog, puno sofisticiranijeg stroja. Sve tri izložbe otvorene su do 31. listopada 2019. i mogu se pogledati radnim danom od 10 do 14 i od 17 do 20 sati.

Dvogodišnji izložbeni ciklusi

Ovom trostrukom izložbom nastavljaju se participativni kulturni programi projekta DKC Lamparna: dvogodišnji ciklus šest mladih lokalnih, neprofesionalnih umjetnika u Klubu mladih "Klub 21" DKC-a Lamparna, voditeljice Ivone Verbanac, i dvogodišnji ciklus od deset izložbi mladih, nadolazećih suvremenih domaćih i inozemnih umjetnika u Galeriji "Lamparna", kao dio priprema za 3. Bijenale industrijske umjetnosti, kustosa Damira Stojnića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini