Predstavljena u Puli

"KREATIVNA JESEN U ISTRI" O statusu umjetnika na tržištu rada

| Autor: Mladen RADIĆ

Manifestacija "Kreativna jesen u Istri", ususret novoj kulturnoj strategiji Istarske županije 2020.-2027., donosi četiri događanja u Puli i Labinu, a nastala je kao plod suradnje civilnih i javnih organizacija u kulturi iz Istarske županije te je "sinergija nekoliko projekata u kulturi koji se trenutno provode s ciljem razvoja kulturnog sektora u Istri"

 

 Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika (HUiU), Istarska kulturna agencija – IKA i MI+ pripremili su program "Kreativna jesen u Istri" kojeg su jučer predstavili u hotelu Park Plaza Histria.

"Kreativna jesen u Istri" kroz četiri događanja analizira status umjetnika na tržištu rada te promišlja i daje smjernice za razvoj kulturnih politika koje potiču rast i razvoj kreativnih i kulturnih industrija u Istri, ususret novoj kulturnoj strategiji Istarske županije 2020.-2027. Manifestacija je plod suradnje civilnih i javnih organizacija u kulturi iz Istarske županije te je, kako je rečeno na konferenciji, sinergija nekoliko projekata u kulturi koji se trenutno provode s ciljem razvoja kulturnog sektora u Istri.

Okrugli stol u Puli i konferencija u Labinu

Projekt je predstavila dopredsjednica HuiU-a Kristina Nefat koja je najavila i prvi u nizu događanja, okrugli stol "Intervencije umjetnika u javnom prostoru – prošlost i sadašnjost, mogućnost razvoja gradova" koji će se održati u utorak u 17 sati u konferencijskoj dvorani Park Plaza Histrije u organizaciji HUiU. Prije okruglog stola sa studentima Fakulteta ekonomije i turizma iz Pule mapirali su prisutnost izvornih umjetničkih djela u javnim prostorima u Puli, što je obuhvatilo i hotelijerske kuće i njihove vanjske prostore koji mogu biti neka platforma ili start za promociju samog umjetnika te njegovo bolje pozicioniranje na samom tržištu. Jedan od partnera okruglog stola je Istarska kulturna agencija, a drugi Arena Hospitality Group.

Aleksandra Vinkerlić iz Istarske kulturne agencije predstavila je dvodnevnu konferenciju "Suvremeni trendovi - od kreativnih klastera do umjetnika poduzetnika", koja će se u organizaciji IKA-e održati u DKC Lamparni u Labinu 13. i 14. studenog. Konferencija je organizirana u sklopu projekta DKC Lamparna financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

- Na konferenciji u Lamparni otvorit ćemo tri teme za koje bi voljeli da rezultat odnosno preporuke budu uvrštene u proces izrade nove kulturne strategije Istarske županije koja će započeti sljedeće godine. Te teme bave se podrškom koju jedinice lokalne samouprave kroz mreže kreativnih gradova daju kreativnim kulturnim industrijama, zatim tematiziraju status i ulogu umjetnika na tržištu rada, a treća su tema klasteri kulturnih i kreativnih industrija, najavila je Vinkerlić.

Implementacija IKS-a i medijska umjetnost

Marino Jurcan iz udruge Metamedij jučer je nastupio u ime platforme MI+ koju čine udruga Sonitus i Metamedij, Labin Art Express, Društvo arhitekata Istre, javna ustanova Muzej Lapidarij, Faro 11 te IKA i Gradska radionica Pula. Jurcan je najavio dvije panel diskusije, odnosno dva tematska razgovora otvorena za javnost koja će se održati na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli. Prvi je panel diskusija pod nazivom "Istarska kulturna strategija 2014-2020.; od izrade do implementacije", koja će se održati 4. prosinca u organizaciji (MI+ platforme i IKA-e), a u prosincu će se u organizaciji MI+ platforme održati i panel diskusija koja nosi naziv "Medijska umjetnost u formalnom obrazovanju; izazovi i prilike".

Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije kaže kako je jedan od temelja Istarske kulturne strategije uvijek bilo umrežavanje.

- Odlučili smo malo produljiti vrijeme trajanja Istarske kulturne strategije (IKS) jer nova financijska perspektiva Europske unije kreće od 2021. do 2027. i željeli bi biti usklađeni s njom da bi se moglo biti moguće prijavljivati na europske fondove. Ono što se događa ove i iduće godine i dalje će se događati kroz sadašnje programe od Erasmusa nadalje, i sve će se i ubuduće temeljiti na kulturnoj agendi iz 2018. gdje je jedna od temeljnih postavki upravo razvoj kulturnih i kreativnih industrija. Kako su ovdje predstavljene udruge koje se upravo time bave, a kako smo u Županiji svjesni da upravo taj element kulturnog života nije pretjerano izražen, nama je dragocjeno da čujemo i vidimo koja su to iskustva, koji su to prijedlozi za koje sam uvjeren da ih tijekom 2020. možemo ugraditi u novu kulturnu strategiju, kaže Torbica. Na taj način bi proučili što bi bilo loše, koji su im ciljevi i kako omogućiti umjetnicima i kreativcima da dođu i do europskih sredstava.

Detaljne informacije o svim događanjima dostupne su na stranici https://www.facebook.com/KreativnaJesenuIstri/.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini