IVA KREATIVA, ODNOSNO IVA KUZMANOVIĆ PREDSTAVILA KNJIGU "KREATIVNE IDEJE"

Kreativa kao velika ljubav koja nikada ne prestaje


Iva Kreativa, odnosno Iva Kuzmanović sinoć je u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavila svoju prvu knjigu "Kreativne ideje" u kojoj je objedinila svoje postove s bloga Ivakreativa.com. Uz autoricu, knjigu su predstavile novinarka i književna kritičarka Vanesa Begić, urednica knjige, te Irena Krajcar Kokalj, psiholog psihoterapeut koja je autorica teksta kreativnosti. Na izradi knjige sudjelovali su i grafička dizajnerica Ivana Čehić Rabljenović, te Nenad Ikić i Giordano Cellich koji su zaslužni za fotografije.

Priručnik i svjetnik

Vanesa Begić je istaknula kako Ivin rad prati već duže vrijeme te kako Iva nije akademska umjetnica, već majka dvoje djece, zaposlena žena koja svakodnevno odrađuje uredski posao, no ljubav prema umjetnosti i kreativnost, koja je dio njezina života, potaknuli su je da podijeli sa širom publikom ono što je tijekom godina izrađivala i stvarala.

- Iva Kreativa svojim dugogodišnjim radom, najčešće putem weba, radionica i sudjelovanja na raznim manifestacijama, oduševljava svojim kreacijama, kada običnim, naizgled banalnim stvarima podaruje život ili barem novo ruho, kazala je Vanesa Begić te dodala da ona na vrlo jednostavan način, jednostavnim jezikom objašnjava kako se kreacije izrađuju.

- Knjiga je pisana u maniri bloga, dnevnika, u želji da bude priručnik i savjetnik, bez forsiranja nekih didaktičkih postupaka. U njoj se nalaze upute o izradi te mnoštvo ideja, a sve u cilju da te kreacije i njihovo nastajanje budu zabilježeni, te budu poticaj ostalim roditeljima da zajedno sa svojom djecom nešto stvaraju, rekla je Vanesa Begić i dodala kako joj se Iva obratila prije samo tri mjeseca sa željom da objavi knjigu i, eto, tri mjeseca kasnije knjiga je i predstavljena.

Svi smo kreativni

- Ideja za knjigu nije se rodila preko noći. Željela sam kreativne ideje, koje sam radila sa svojom djecom, podijeliti sa širom publikom, a s obzirom na to da se moja djeca nisu sjećala

nastanka pojedinih fotografija, počela se rađati zamisao o knjizi, rekla je i Iva Kuzmanović te dodaje kako je prvi post na web-stranici objavila u veljači 2011. godine te kako nije razmišljala da će ondje svakodnevno objavljivati postove, već je to došlo spontano.

- Kroz sve te godine surađivala sam s raznim ljudima koji su bili moj "vjetar u leđa". Kreativa je moja velika ljubav koja nikada ne prestaje. Prvu pločicu s imenom Iva Kreativa napravila sam za kćerkicu Evu koja je odmalena pokazivala interes za kreativni izražaj, a kasnije je došao i Leon koji je u toj kreativnosti skupa sa sestrom shvatio kako se igračke ne moraju kupiti, već se mogu i izraditi, rekla je Iva te ističe kako smatra da smo svi kreativni i da svi kod kuće možemo raditi sa svojim mališanima, jer je vrijeme provedeno s djecom najkvalitetnije provedeno vrijeme.

Istaknula je i da najčešće kreira s materijalima iz prirode, iako koristi i već iskorištene predmete poput plastičnih čaša i čepova, čime podsjeća na važnost zaštite okoliša, a njezine kreacije nastaju u prirodi, primjerice za vrijeme šetnje s djecom. Sve obiteljske aktivnosti zabilježene su fotografijom, a za mnoštvo fotografija zaslužan je Nenad Ikić koji je ujedno i otac njene djece i za kojeg kaže kako bez njega ne bi bilo niti ove knjige.

- Danas se živi sve užurbanije. Školski raspored je pretrpan raznim obavezama. Roditelji rade u raznim smjenama, vremena je malo, a djetinjstvo brzo prolazi. Ova knjiga je dar njezinoj djeci, ali i svoj ostaloj djeci i roditeljima, te poticaj da zajedno na koristan te ujedno i zabavan način provedu vrijeme, zaključila je Vanesa Begić.

Nakon promocije, Iva Kuzmanović je dio knjiga poklonila vrtićima i osnovnim školama u Puli. (A. LONČARIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter