ZAGREB

Koncert sopranistice Evelin Novak u nedjelju u HNK-u Zagreb

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sopranistica Evelin Novak, članica ansambla Državne opere Unter den Linden Berlin, nastupit će u nedjelju, 21. ožujka, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu uz Orkestar Mladih Glazbenika, kojim će ravnati Matija Fortuna.

Novak će ovom prigodom kao posebnost praizvesti ciklus pjesama Međimurske legende za sopran i simfonijski orkestar a.o.78, uglednog varaždinskoga skladatelja Davora Bobića, koji je nastajao u razdoblju od 2000. do 2003.godine.

Riječ je o izboru, prema autorovom osobnom mišljenju, o najljepšoj ostavštini međimurskih narodnih pjesama. Djelo je nastalo na inicijativu istaknutih djelatnika u kulturi, Zorana Brajše (1952.-2010.), nekadašnjeg glavnog urednika kulture radijskoga programa HRT-a, i međimurske sopranistice Ljiljane Labazan.

U novoj redaktiranoj partituri skladatelja ovaj poseban opus iz njegova stvaralaštva posvećen je iznimnoj sopranistici Evelin Novak, inače njegovoj bivšoj učenici na varaždinskoj Glazbenoj školi.

Međimurske legende djelo je osebujnoga glazbenog izričaja zaokruženog suptilnom dramaturgijom i besprijekornom ljepotom međimurskoga melosa, ističu iz HNK-a Zagreb.

Za ovaj program sopranistica Evelin Novak je odabrala i popularne operne arije Mozarta, Straussa ml., Gounoda, Puccinija, Léa Delibesa, Catalanija.

Orkestar Mladih Glazbenika s Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Matije Fortune već se dokazao u HNK u Varaždinu u monooperi Ana Frank. Isti koncert bit će izveden u HNK u Varaždinu 17. ožujka kao prvi projekt unutar nedavno potpisanog ugovora o suradnji dvaju nacionalnih kazališta.

Hrvatska operna pjevačica Evelin Novak rođena je 1985. u Čakovcu. Od 2011. godine stalna je članica ansambla Staatsoper u Berlinu u Njemačkoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom