ZAGREB

KinoTuškanac: Program "Kinoteka: sjećanje na Bogdana Žižića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U znak sjećanja na nedavno preminulog redatelja Bogdana Žižića, zagrebačko kino Tuškanac priredilo je poseban program kojim će od 27. do 29. rujna podsjetiti na  tog istaknutog autora dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Program "Kinoteka: Sjećanje na Bogdana Žižića" otvara se u ponedjeljak izborom njegovih kratkometražnih filmova, uz uvodnu riječ višeg filmskog arhivista Juraja Kukoča.

Bogdan Žižić (1934. - 2021.) najpoznatiji je kao autor dugometražnih igranih filmova, među kojima se ističu "Kuća" (1975) o odnosu korupcije i ljubavi u jugoslavenskom društvu te "Ne naginji se van" (1977), oda gastarbajterima.

Iz "Tuškanca" kažu kako je još impozantnije kreativne vrhunce dostigao u dokumentarnom filmu, a odlični filmovi "Jasenovac" (1966), poetska posveta žrtvama jasenovačkog logora, "Pohvala ruci" (1968), maestralno snimljena i režirana posveta radu kroz prikaz izrade jedne violine, "Gastarbajter" (1977), filmsko-likovni prikaz raspojasanog života uz pomoć kojeg gastarbajteri preživljavaju u tuđini i "Jedan život" (1985), vizualno jezovit prikaz industrijskog iskorištavanja životinja, argument su zbog kojeg Žižić zaslužuje da ga se pridoda Papiću, Tadiću, Krelji, Babaji i ostalima autorima u kanonu hrvatskog dokumentarnog filma.

Osim dugometražnih igranih, uključujući "Rani snijeg u Münchenu "(1984), i dokumentarnih filmova, u ovom ciklusu će se prikazati i izbor njegovih kratkometražnih igranih filmova, među kojima se ističu "Putovanje" (1972) i "Posljednja utrka" (1975).

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Zagreb filmom, a ulaz na njega je besplatan, uz prethodno podizanje ulaznica na blagajni kina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater