PULA

ZLATNA VRATA JOŠ UVIJEK POD SKELAMA: KAMENI BLOK VRAĆEN NA VRH SLAVOLUKA Statika će se pratiti sljedeće dvije godine

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(D. ŠTIFANIĆ)

Još treba vidjeti ima li pomicanja ili ne. Prema crtežima iz 15. i 16. stoljeća vidi se da je zaista došlo do pomaka, ali u razdoblju od 500 godina to i nije mnogo. Objekt je stabilan i ne prijeti mu nikakva opasnost, kaže Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre

Kameni blok s kruništa Slavoluka Sergijevaca, zbog kojeg je ovaj rimski spomenik pod skelama, jučer su radnici tvrtke Kapitel vratili na svoje mjesto. Originalni kamen je prije dvije, tri godine uočen kao nestabilan i opasan te uklonjen, a sada je položen tamo gdje su mu mjesto odredili antički graditelji u 1. stoljeću!

- Postavljen je kamen, prije toga je skinuta cementna zakrpa i postavljena posteljica od vapnenog morta. U dogovoru s konzervatorima ispunjene su i neke vertikalne i horizontalne šupljine na spomeniku. Vidjet će se je li potrebno obaviti još neki zahvat koji se može riješiti dok je skela podignuta, nakon čega se skela skida, možda već ovog tjedna, ako ne onda sljedećeg, rekao nam je Darko Komšo, ravnatelj pulskog Arheološkog muzeja Istre. Pod zahvat se za sada misli samo na brzi popravak ispuna postavljanih u proteklom stoljeću.

U ponedjeljak smo se na Zlatna vrata popeli dok je trajao obilazak konzervatora. Pritom smo se sami mogli uvjeriti da je iz blizine ovaj prvoklasni antički spomenik u puno lošijem stanju nego što se čini gledan iz podnožja. Uz to je konzervator Marko Uhač spomenuo da je, prema dimenzijama pukotina u rimskom slavoluku, moguće da se Zlatna vrata i miču - nešto manje od milimetra u jednom desetljeću.

- S nadležnim Konzervatorskim odjelom dogovaraju se smjernice o planu da se u narednih nekoliko mjeseci postavi sustav nadzora koji bi tijekom dvije godine bilježio pomicanje spomenika. Ti bi se rezultati usporedili s rezultatima mjerenja iz 1996. godine, kaže Komšo.

Već nam je ranije najavio da se za sljedećih nekoliko godina planira ići u obimnije konzervatorsko-restauratorske zahvate. Oni bi uključivali i čišćenje Slavoluka od crnih naslaga, zamjenu starih ispuna koji su rađeni za vrijeme Austro-Ugarske i Italije, ali i potpunu statičku konsolidaciju ukoliko se pokaže da Zlatna vrata zaista imaju problema sa statikom.

- Još treba vidjeti ima li pomicanja ili ne. Prema crtežima iz 15. i 16. stoljeća vidi se da je zaista došlo do pomaka, ali u razdoblju od 500 godina to i nije mnogo. Objekt je stabilan i ne prijeti mu nikakva opasnost, poručio je Komšo.

Aktualni zahvati na Slavoluku su isključivo u svrsi primarne konzervacije i vraćanja odstranjenog kamenog bloka. Vapneni mort, koji je postavljen umjesto cementne zakrpe, ne samo da služi povezivanju blokova, već sprječava i prodor vode u unutrašnjost, s obzirom da voda pričinjava znatnu štetu spomenicima.

- Prije dvije godine smo pregledali što bi se sve trebalo napraviti po pitanju čišćenja spomenika. Rađen je i nivelacijski snimak, a ovaj monitoring, koji planiramo radi pomicanja spomenika, bit će zadnji zahvat koji je nužno napraviti da bi se vidjelo cjelokupno stanje i odredili konzervatorsko-restauratorski radovi. Nema mjesta improvizaciji, zaključuje Komšo.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom