JEDAN OD MONUMENTALNIH SIMBOLA PULE

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU / NA SLAVOLUK SERGIJEVACA POPELI SMO SE S ARHEOLOZIMA I KONZERVATORIMA: Zlatna vrata izbliza uopće ne izgledaju sjajno!

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA


To svakodnevno iz svoje "žablje" perspektive s tla i ne vidimo, ali zahvaljujući skeli koja je na spomenik postavljena zbog popravka kruništa, iz blizine se i laik može uvjeriti da je Slavoluk pun oštećenja, pukotina i ispuna kojima su ga kroz ne tako davnu prošlost nastojali popraviti i spriječiti prodor vode. Te rasklimane "zakrpe" danas više predstavljaju problem, nego što su zaštita

Slavoluk Sergijevaca, prvoklasni rimski spomenik antičke Pule, u vrlo je lošem stanju!

To svakodnevno iz svoje "žablje" perspektive s tla i ne vidimo, ali zahvaljujući skeli koja je na spomenik postavljena zbog popravka kruništa, iz blizine se i laik može uvjeriti da su Zlatna vrata puna oštećenja, pukotina i ispuna kojima su ih kroz ne tako davnu prošlost nastojali popraviti i spriječiti prodor vode. Te rasklimane "zakrpe" danas više predstavljaju problem, nego što su zaštita. Iz blizine naša Zlatna vrata uopće ne izgledaju - sjajno!

(Zvjezdan STRAHINJA)

- Da, trebat će riješiti i te stvari. Išlo se na najhitniji zahvat, a to je da se postavi kamen blok koji je nedostajao na kruništu i da se spriječi prodor vode, ali morat će se odstraniti i svi opasni elementi. Na sreću, do sada se za krpanje pukotina uglavnom koristio mort i njega treba odstraniti jer ne možemo dozvoliti da padne dolje kada skinemo skelu, rekla nam je Đeni Gobić-Bravar iz Arheološkog muzeja Istre u Puli.

Slavoluk je pod skelama od prošlog tjedna zbog postavljanja kamenog bloka s kruništa, a na vrh smo se jučer popeli dok je u inspekciji bio i glavni konzervator Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli. Sve se odvijalo u pratnji radnika tvrtke Kapitel koji izvode radove.

- Naša je procjena bila da će Slavoluk pod skelama biti dva do tri tjedna, a tražili smo dozvolu za mjesec dana. Sam zahvat nije trebao biti toliko obuhvatan i nadamo se da ćemo brzo završiti. Ali, tako je to s antičkim spomenicima. Sada razmišljamo o sanaciji tih rekonstruiranih dijelova, tamo gdje se mort odvaja trebalo bi ga zamijeniti novijim. Za neke druge strukturalne radove za sada nema šanse, rekla nam je konzervatorica-restauratorica kamena Đeni Gobić-Bravar.

(Dejan ŠTIFANIĆ)

        Prošlog tjedna, kada je skela postavljana da bi se na krunište vratio kamen, ravnatelj AMI-ja Darko Komšo rekao nam je da se u sljedećih nekoliko godina zaista planiraju obaviti veći konzervatorsko-restauratorski radovi. Pukotine na spomeniku iz 1. stoljeća sigurno nisu zanemarive - za obilaska smo čuli da se kroz jednu od njih vidi čak i tračak svjetla s druge strane!

Koliko je zaista ozbiljno stanje Slavoluka, uz Arenu i Augustov hram, najreprezentativnijeg spomenika antičke Pule?

- Teško je to reći bez točnih mjerenja jer posljednja su bila prije više od 30 godina. Treba nanovo izmjeriti da bismo znali koliko je stanje zaista ozbiljno, rekla nam je Gobić-Bravar.

Više fotografija pogledajte u foto galeriji

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom