ZAGREB

Izložba hrvatskog dizajna ove godine prvi put online

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bijenalna izložba hrvatskog dizajna 19/20 u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) prvi put održat će se većim dijelom u listopadu na novoj online platformi, a prijave za ovogodišnje, jedanaesto izdanje otvorene su do 17. srpnja.

Riječ je o središnjoj strukovnoj dizajnerskoj manifestaciji u Hrvatskoj koja od 1999. okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja, a uključuje i studentsku sekciju koja daje uvid u sva aktualna postignuća u visokoškolskoj dizajnerskoj edukaciji.

S obzirom na posebne okolnosti uvjetovane epidemijom koronavirusa, kao i velika oštećenja koja je u potresu pretrpio Muzej za umjetnost i obrt, u kojem se izložba održava od 2010., glavnina izložbe seli na platformu Izložbe hrvatskog dizajna, dok će se u MUO u studenom održati izložba nagrađenih radova uz promociju Pregleda hrvatskog dizajna 19/20 na 300-ak stranica te svečanu dodjelu Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva u 8 profesionalnih i 8 studentskih kategorija.

"Cilj izložbe je autentično dokumentirati trenutak dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg perioda, prostrti pred publiku panoramsku sliku visokopostavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju u datom trenutku želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost", ističu iz HDD-a.

Dodaju i kako dvojezični Pregled predstavlja više od samog kataloga manifestacije - u prvom segmentu uključuje eseje i intervjue domaćih i međunarodnih stručnjaka u području prakse, kritike i teorije dizajna i nastoji hrvatski dizajn kontekstualizirati, kritički propitati i arhivirati. Drugi i najveći segment publikacije sadrži detaljan prikaz svih selektiranih radova u sedam kategorija, a treći prezentira aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u razdoblju između dvije bijenalne izložbe.

Ovogodišnje kategorije su Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski / produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept / inicijativa / kritički dizajn.

Posebna Nagrada HDD-a za životno djelo ove će godine biti dodijeljena industrijskoj dizajnerici Blaženki Kučinac. Najboljem radu u selekciji za Izložbu hrvatskog dizajna 19/20 dodijelit će se i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva.

O odabiru radova i nagradama odlučuje Selekcijska komisija i Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu Sanja Bachrach Krištofić, Karlo Kazinoti, Željko Serdarević, Svjetlana Despot, Marko Pavlović, Lea Vene, Vedran Židanik, Bojan Hadžihalilović (BiH) i John L. Walters (UK).

Objava rezultata natječaja bit će 1. rujna, online izložba lansirat će se 20. listopada.

Prijave su putem online prijavnice na novom webu www.izlozba.dizajn.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom