NAJNOVIJE


IZLOŽBA

Učenički radovi u supetarskoj školi: Za državno natjecanje predloženi Katarina Uljanić, Noela Matika i Marta Sošić

| Autor: Anđelo DAGOSTIN

Na županijskom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna "LIK 2019." sudjelovalo je 155 učenika iz cijele Istre, a u završnicu, koja se u ponedjeljak održala u supetarskoj područnoj školi pri pazinskoj Osnovnoj školi Vladmira Nazora, plasiralo se deset najuspješnijih radova, plakata u tehnici kolaža na aktualnu i važnu ekološku temu "Ugrožene životinjske vrste moga kraja".

Desetak najboljih

Prvo mjesto pripalo je petašici Katarini Uljanić iz rovinjske OŠ Vladmira Nazora (mentor Toni Žufić), druga je sedmašica Noela Matika iz kanfanarske OŠ Petra Studenca (mentorica Elena Vitasović), a treća šestašica Marta Sošić isto iz kanfanarske OŠ Petra Studenca s istom mentoricom. Ti su radovi predloženi za državno natjecanje.

Još sedam radova odabrano je za izložbu koja se može do petka od 8 do 16 sati razgledati u prizemlju supetarske škole. Autori su petašica Katarina Begić Vidojković iz umaške OŠ Marije i Line (mentorica Danica Sardelić), petašica Stefani Grožić iz čepićke OŠ Ivan Goran Kovačić (mentorica Eni Blašković), sedmaš Mateo Matošević iz lovrečke OŠ Joakima Rakovca (mentorica Eni Blašković), petašica Lara Banko iz kanfanarske OŠ Petra Studenca (mentorica Elena Vitasović), osmašica Flavia Paliaga iz rovinjske OŠ Jurja Dobrile (mentorica Arijana Dobrila Barbaro), osmašica Ana Basanić iz OŠ Poreč (mentorica Marija Cvitković Nadenić) i petaš Filip Cukon iz pulske OŠ Kaštanjer (mentorica Nevena Starčević).

Prilikom samog otvorenja izložbe održan je kraći kulturno-umjetnički program, a prisutne je pozdravio supetarski načelnik Mario Bratulić i voditelj škole Veljko Ferenčak.

Ugrožene vrste

- Istraživanjem i identificiranjem ugroženih životinjskih vrsta kroz kreativni likovni proces razvijali su interes za njihovu zaštitu te su samostalno pronalazili originalna rješenja i izražavali svoje emocije. Učenici su imali zadatak stvoriti plakat čija je uloga informativnog i edukativnog karaktera, koristeći pritom kontrast boje prema boji i naglasiti igru ritma u kompoziciji. Zbog bolje čitljivosti vizualne poruke stiliziranim elementima i pravilnim omjerom zastupljenog teksta i slike trebali su prenijeti jasnu poruku o ugroženosti životinjskih vrsta u svojoj regiji, napisala je u popratnom katalogu članica povjerenstva za organizaciju i provedbu natjecanja profesorica Gordana Štrucelj. Uz spomenutog voditelja Ferenčaka u istom su organizacijskom povjerenstvu još bili Karin Milotić, Višnja Levak i Tanja Ranić Rovis.

- Bilo je potrebno puno pažljivog promatranja i koncentracije da se sagleda cjelina i da se iz nje izluči ono najbolje, najoriginalnije, ono što osim ispunjavanja zadanih propozicijskih parametara ima i dodanu vrijednost. Povezati sliku i tekst u jasnu likovnu cjelinu koja ima zadatak prenositi ideju, važnu poruku, poruku koja se tiče naših sužitelja na ovom planetu, ali i nas samih, nije nimalo lagan zadatak, kazao je predsjednik prosudbenog povjerenstva Andi Pekica koji je vrednovao radove zajedno s Barbarom Galant i Evom Bulić.

Državno natjecanje će se održati u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci od 10. do 12. travnja.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam