SPLIT

Izložba Dubravke Lošić "Trkači" u Klaustru crkve sv. Frane u Splitu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu 66. Splitskog ljeta u srijedu, 15. srpnja, bit će otvorena izložba suvremene likovne umjetnice Dubravke Lošić "Trkači", u Klaustru crkve sv. Frane, priopćilo  je u utorak Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Splitu.  

 Ciklus je to od 13 velikih formata u kombiniranoj tehnici asemblaža, nastalih u razdoblju od 2007. do 2010., a likovna djela autorice govore o neprekidnoj dinamici pokreta, potrazi za većim prostorom, širenju teritorija i granica, padanju i uspinjanju, dodaje se u priopćenju.
 Figure 'trkača' Dubravke Lošić nešto su veće od prirodne ljudske veličine i predstavljaju veliku sliku uznemirenog svijeta, navela je u katalogu kuratorica izložbe Margarita Sveštarov Šimat.

 "Veliki su Trkači u svojem nemiru, buci i brujanju psihomahija – duševna borba", napominje Sveštarov Šimat, dodavši kako je to slika izgubljenoga zlatnog sklada i euritmije slikara panatenejskih amfora i klasičnog aristotelijanskog logocentrizma. 
 "'U ditirambski se metar upliće metež i zbrka, bujanje kaosa, aritmija, panika i phobos koji trku pretvara u bijeg. Ukazuje se u rezonancama Picassova Guernica i Dubravki svojstvena palindromija čitanja, po kojoj pogled uvijek ima još jedan povratni impuls", ističe Sveštarov Šimat.
 Dubravka Lošić rođena je 1964. u Dubrovniku. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1988. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ferdinanda Kulmera.

 Izlaže od 1983. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je tuzemnih nagrada, a 1992. je proglašena u Parizu slikaricom tromjesečja Nouvel Art du Francaise. Osim slikarstva, instalacija i objekata, bavi se scenografijom i kostimografijom. 
 Izložba u Klaustru splitske crkve sv. Frane bit će otvorena do 30. srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini