Večer uz knjigu, koncert, izložbu i film

FRANZ LEHAR Detaljan pregled djelovanja poznatog skladatelja u Puli

| Autor: V. BEGIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

Predstavljena je knjiga Marijane Kokanović Marković i Lade Duraković, koja je posvećena Lehárovoj pulskoj životnoj epizodi

"Franz Lehár. Kapelnik carske i kraljevske mornarice u Puli 1894.-1896." naziv je knjige Marijane Kokanović Marković i Lade Duraković koja je u Posjetiteljskom centru "Herman Potočnik Noordung" Povijesnog i pomorskog muzeja Istre predstavljena u petak navečer.

Uz prigodnu izložbu, koncert te prikazivanje isječka iz filma, cijela je večer bila posvećena skladatelju Leharu.

Pulska muzikologinja Lada Duraković naglasila je kako je s kolegicom muzikologinjom dr. Marijanom Kokanović Marković iz Novog Sada započela suradnju prije dvije godine, te su odlučile spojiti vlastite spoznaje – Marijanine prema opereti, vojnoj i salonskoj glazbi i Ladine prema glazbenom životu Pule u prošlosti i napisati zajednički rad o Lehárovoj pulskoj životnoj epizodi.

Nakon što su rezultat toga istraživanja predstavile u muzikološkoj reviji Arti Musices te uvidjele da imaju puno materijala, krenule su pisati knjigu i prepravile popis Leharovih djela skladanih u Puli.

- Također smo istražujući uspjele doći i do notnih zapisa nekih skladbi, kazala je Duraković ističući da je pisanje knjige bio logičan slijed svega toga.

Cilj rada bilo je dobiti cjelovitu sliku o Lehárovoj umjetničkoj djelatnosti u Puli. Služile smo se pritom brojnim izvorima - rukopisima i objavljenim izdanjima njegovih skladbi iz pulskog perioda, napisima u tisku, memoarima, dokumentarnim predmetima (fotografije, razglednice, programi i dr.), navela je Duraković.

Urednica knjige Katarina Marić kazala je da je riječ o vrlo vrijednom izdanju, koju donosi mnoštvo podataka o Leharovom životu i djelovanju u Puli te vrlo je korisno za sve one koji se bave glazbom i žele saznati nešto više o povijesti Pule u tome razdoblju. Recenzent, povjesničar Darko Dukovski govorio je u Puli u doba Leharovog djelovanja, ističući povijesne, kulturno-umjetničke i druge posebnosti onoga doba.

Marijana Kokanović Marković obratila se nazočnima putem video-isječka te istaknula je svoje zadovoljstvo učinjenim, odnosno činjenicom da su privele ovaj posao kraju i tako predstavile važnu epizodu pulskog glazbenog života o kojoj se ne zna tako puno.

Lada Duraković kazala je da su razmatrani pregledi Lehárova cjelokupnog opusa u dostupnoj literaturi, a nakon završenih istraživanja načinjen je novi, koji je priložen na kraju knjige.

U svemu tome pomogla im je Marija Jesus Uñe Ruciero, koja je omogućila pristup danas teško dostupnim kompozicijama F. Lehara. Nadalje, pomogle su i kolege iz Pule, s Muzičke akademije prof. Laura Čuperjani, Sofija Cingula i Branko Okmaca te kolege iz Beča dr. sc. Christian Fastl (Österreichische Akademie der Wissenschaften) i dr. sc. Christian Glanz (Universität für Musik und Darstellende Kunst) te drugi vrijedni suradnici.

Osim same knjige, prikazan je i film Leharu, te postavljena je izložba. Dokumentarni film donosi nepoznate detalje iz pulskog perioda umjetnikova života i rekonstrukciju njegovog kapelničkog angažmana, te govori o pojedinim skladbama nastalim u Puli, u kontekstu sociokulturnog ozračja grada koncem 19. stoljeća.

Autorice knjige su ujedno i autorice filma, koji su realizirale uz pomoć Marka Račana (Artimi), a u njemu Lehára glumi pulski glumac Valter Roša.

Glazbeni program

Poznata pulska pijanistica Elda Krajcar Percan odsvirala je prvi stavak "Sonatine all'antica" za klavir, a mezzosopranistica Sofija Cingula te sopranistica Marija Kuhar Šoša uz glasovirsku pratnju Sandra Vešligaja dvije pjesme iz ciklusa "Weidmannsliebe".

Nazočne su pozdravili ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, Sabina Vidulin s Muzičke akademije u Puli i županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, svi uz riječi pohvale za autorice i njihov trud.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini