ZAGREB

Francuski strip-autor Cyril Pedrosa u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodno priznati strip-autor Cyril Pedrosa boravit će od 19. do 26. svibnja u Zagrebu, gdje će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici, uključujući otvorenje izložbe originalnih tabli "Zlatno doba" te druženje na festivalu stripa Crtani Romani Šou.

Cyril Pedrosa (1972.) cijenjeni je francuski strip-autor i pisac. Studirao je animaciju na École des Gobelins. Potom se nakratko pridružio Disneyjevim studijima gdje je radio na filmovima "Zvonar crkve Notre-Dame" i "Herkul". Nakon sastanka sa scenaristom Davidom Chauvelom okrenuo se stripu. Objavio je brojna djela, uključujući "Autobio", humorističnu seriju o ekologiji, 2004. godine, te "Portugal", koja govori o nedostatku nadahnuća i bezličnosti svakodnevnog života autora stripa koji će se ponovno roditi 2011. godine.

Ove su mu knjige donijele brojna priznanja: Nagrada Le Point de la BD, Svjetska nagrada Bédélys, Nagrada knjižničara stripa, Nagrada publike na festivalu u Angoulêmeu. Nakon toga nastaju djela "Les Équinoxes" (Ravnodnevnice, 2014.) i "L’âge d’or" (Zlatno doba, 2018.), koje će jednoglasno pozdraviti čitatelji i kritičari.

Pedrosa će od 19. do 26. svibnja boraviti u Zagrebu kao prvi francuski autor koji će ostvariti rezidencijalni boravak u Hrvatskoj u okviru novog programa francusko-hrvatske suradnje u području stripa, uz potporu hrvatskog P.E.N. kluba.

Tijekom boravka umjetnik će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici. Program boravka uključuje, u četvrtak 20. svibnja, susret s autorom u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u organizaciji hrvatskog P.E.N. centra, nakon čega će u prostorima Francuskog instituta autor sudjelovati u otvorenju i predstavljanju izložbe originalnih tabli svojeg stripa "L’âge d’or" (Zlatno doba).

Izložba predstavlja izbor originalnih tabla drugog sveska epskog grafičkog romana "Zlatno doba", koji su zajedno napisali Cyril Pedrosa i Roxanne Moreil. Ova utopijska i namjerno feministička politička basna u obliku srednjovjekovne priče govori o herojskoj sudbini pale princeze i priča o pustolovinama u kojoj se pokazuje sposobnost ljudi da izmisle zajedničku budućnost.

Za realizaciju ovih raskošnih crteža, Cyril Pedrosa crpio je inspiraciju iz srednjovjekovne umjetnosti, oltarnih slika, vitraja i iluminacija. Ovaj drugi svezak željno je iščekivan u Francuskoj nakon velikog uspjeha prvog, koji je ujedno osvojio nagradu Landerneau i nagradu BD Fnac-France Inter.

Cjelovitu priču objavit će naklada Fibra na hrvatskom jeziku nakon 20. svibnja, uz potporu Francuskog instituta u okviru Programa pomoći izdavaštvu.

Pedrosa će za vrijeme svoje rezidencije u Zagrebu održati i radionicu crtanja namijenjenu svim razinama, uključujući početnike; masterclass sa studentima Likovne akademije u Zagrebu, sudjelovat će u regionalnom seminaru edukacije za knjižničare iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Albanije na temu kulturne medijacije i razvoja publike u području stripa, a sa svojim će se čitateljima susresti i 22. svibnja u klubu The Beertija, u okviru festivala stripa Crtani Romani Šou, kada će potpisivati knjige. 

Izložba "L’âge d’or" i rezidencija autora Cyrila Pedrose u Zagrebu dio su novog sporazuma bilateralne suradnje u području stripa koji su potpisale vlade Hrvatske i Francuske u veljači 2021. povodom obilježavanja stogodišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj. Nositelji projekta su Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture i medija RH, u suradnji s Međunarodnim centrom stripa i slikovne umjetnosti iz Angoule^mea. Cilj programa je razvoj umjetničkih razmjena i priznavanje ovog medija kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini