U Umagu 21. međunarodni prekogranični susreti

FORUM TOMIZZA Fuad Hrustić pobjednik 15. natječaja Lapis Histriae

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Pobjednik Lapisa Histriae

Pobjednik Lapisa Histriae


Tema ovogodišnjeg međunarodnog natječaja za kratku priču Lapis Histrae bila je "Domovina D.D.", a na natječaj je pristigao 121 tekst. Unatoč brojnim "koronapreprekama" žiri u sastavu: Laura Marchig, Tea Tulić i Marko Sosič uspio se sastati u Antikvarijatu knjiga Ex libris Rijeka te usuglasiti stavove i za pobjednika izabrati Fuada Hrustića i njegovu kratku priču "Mladi lososi"

 Bez mentalnih granica, ali uz velika epidemiološka ograničenja i upute HZJZ-a u malom kazalištu umaške Zajednice Talijana "Fulvio Tomizza" održana je 21. edicija međunarodnog prekograničnog susreta Forum Tomizza. Uoči simpozija dodijeljena je nagrada za 15. Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae. Neven Ušumović, moderator skupa i ravnatelj Gradske knjižnice Umag, predstavio je ovogodišnje izdanje međunarodnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae i pobjednika "kratkopričaša" Fuada Hrustića (Gradačac, BiH).

- Tema ovogodišnjeg međunarodnog natječaja za kratku priču bila je "Domovina D.D." i na natječaj je pristigao 121 tekst na hrvatskom, slovenskom, talijanskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku, kazao je Ušumović ističući da se unatoč brojnim "koronapreprekama" žiri u sastavu: Laura Marchig, Tea Tulić i Marko Sosič uspio sastati u Antikvarijatu knjiga Ex libris Rijeka te usuglasiti stavove i za pobjednika izabrati Fuada Hrustića i njegovu kratku priču "Mladi lososi".

Radi se o pripovijesti čija se radnja događa u Njemačkoj, a koja stavlja u suodnos dva migranata iz islamskog svijeta oba po imenu Omar. Prvi je osnovac Omar rodom iz BiH čija je obitelj izbjegla iz Sarajeva 1992. godine, a drugi je njihov susjed, izbjegli Sirijac Omar koji se zatekao na tlu Njemačke u jednom od aktualnih izbjegličkih valova. Sirijac biva optužen za ubojstvo, pa se mali Omar gnuša svog imena, odbacujući ikakvu mogućnost identificiranja s migrantima. Ključnu ulogu u priči ima lik bake koja svog unuka Omara vodi kroz sva zbivanja, pojašnjavajući mu strpljivo sve nejasnoće i nedoumice. Odgovarajući na unukova pitanja, osim utjehe pruža mu i imaginarne prostore slobode, njegujući sjećanja na njegovo biološko podrijetlo i djedovu rodnu grudu, čime ustvari, generacijama koje su u potrazi za boljim sutra vraća povjerenje u novi život.

U ime tročlanog žirija nagradu je Hrustiću predala Tea Tulić pri čemu je naglasila da je u cijelom nizu globalno-aktualnih, društvenih i kulturoloških problema u zapadnim zemljama povezanih s valovima izbjeglištva, Hrustić vrlo zorno povezao kroz "bakinu priču" uz tradicionalni narativ problem svih izbjegličkih obitelji uspoređujući ih s identitetskim krizama mladih Bošnjaka koji su nakon ratnih događanja migrirali iz Bosne i Hercegovine u razne države.

Idejni začetnik Foruma Tomizza, Milan Rakovac je čestitao Hrustiću uručivši mu nagradu Lapis Histriae 2020., skulpturicu u obliku olovke -Lapis Histriae, artefakt, rad kipara Ljube de Karine oživjevši na trenutak sjećanja iz svog migrantskog djetinjstva, iz perspektive trogodišnjaka.

- Sve izbjeglice smrde. Smrde na daleko. Sirijac koji bježi smrdi, a tako smrde i sve ostale izbjeglice koje bježe. Oni su prljavi i nitko im ne želi pružiti utočište, ali kad bi svaka župa, kako Papa Franjo savjetuje, prihvatila jednu izbjegličku obitelj, nestalo bi izbjegličke krize. Pobijedila bi ljubav, humanost i duboka ljudskost kojom bi obje strane skinule veliko breme sa srca i domogle se svoje vlastite slobode, emotivno je kazivao Rakovac uručujući Hrustiću nagradu. Osupnut Rakovčevom toplom, ali potresnom čestitkom i vedrim ozračjem u dvorani, Hrustić je iskreno zahvaljivao, a posebice na umaškom prijemu, opisujući svoj "koronaput" iz Bosne i Hercegovine do preuzimanja nagrade. U obraćanju publici povukao je paralelu iz svoje nagrađene priče s poznatim činjenicama u okruženju istaknuvši da su brojni Bosanci migrirali trbuhom za kruhom u Istru, ali su srećom tu pronašli gostoprimstvo i zasnovali novi, topli dom.

Važno je spomenuti da je Hrustić već četiri puta dospijevao u finale na natjecanjima Lapis Histriae, pa je ovo njegov zavrijeđeni trijumf, a izuzev skulpture Lapis Histriae pripala mu je i novčana nagrada u iznosu od osam tisuća kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater