ĐAKOVO

Folklorom, kolom iz „Ere…“ i gastronomijom Đakovu se predstavila SDŽ

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U okviru 56. Đakovačkih vezova po prvi put je organizirano cjelodnevno predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije u programu ove manifestacije tradicijske kulture, jer Đakovo je grad-prijatelj s njezina tri grada - Vrlikom, Sinjem i Makarskom.

Predstavljanje Splitsko-dalmatinske županije započelo je prezentacijom i interpretacijom priče za djecu „Liskan i Ljeljo u velebitskoj avanturi“ u organizaciji Muzeja Cetinske krajine Sinj, a održano je u Strossmayerovom perivoju.

Potom je u gradskoj Kući Reichsmann otvorena izložba akvarela sinjskog slikara Petra Radovića pod nazivom „Putopis cetinskog akvarela – vodom do slike“, a  ravnateljica Muzeja Cetinske krajine Daria Domazet rekla je kako je čast ovoj muzejskoj kući, čiji je osnivač Splitsko-dalmatinska županija, gostovati u Đakovu i na Đakovačkim vezovima. Istaknula je da je izložba poklon Đakovčanima za njihovu manifestaciju.

"Pri spomenu naše županije, prva asocijacija je more, obala, no i njezino zaleđe poput naše Cetinske krajine, ima se čime predstaviti, a predstavlja se akvarelima Petra Radovića koji je ilustrator stalnog postava Muzeja Cetinske krajine. Radovićevi akvareli prikaz su autorove impresije njegovim zavičajem", rekla je Domazet.

Najavila je kako je ova izložba i početak suradnje Muzeja Cetinske krajine i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, o čemu je govorila i njegova kustosica Valentina Radoš.

Izložbu je otvorio zamjenik đakovačkog gradonačelnika Antun Galić, rekavši kako je sasvim razumljivo da Vezovi jedan cijeli dan poklanjaju predstavljanju Splitsko-dalmatinske županije ako se zna da je Đakovo grad-prijatelj s njezina čak tri grada.

Nakon Cetinske krajine, u nastavku programa Đakovčanima se na 56. Vezovima predstavio Grad Vrlika i to prvo folklornim programom, u kojem su članovi vrličke Kulturno umjetničke udruge "Milan Begović" na Strossmayerovom trgu izveli vrličko kolo, a potom završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca.

Vrličani su se predstavili i svojom ojkalicom, te diplama, a, uz Đakovčane i njihove goste, program su pratili i gradonačelnici Đakova Marin Mandarić te Vrlike Jure Plazonić.

Muzej Cetinske krajine Sinj na Strossmayerovom trgu izveo je i kazališnu predstavu „Kneginja Margareta“,

U nastavku programa Vrlika se predstavila i gastronomijom i to na prostoru iza župne crkve Svih svetih, za što su se pobrinule KUU „Milan Begović“ i „Vrličanke“, a dah Dalmacije donio je i nastup klapa, te drugih glazbenika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini