ZAVRŠENO SEDMO IZDANJE U ŠIŠANU

FESTIVAL ISTRIOTSKOG: Jezični, kulturno-umjetnički i gastronomski sadržaji

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto: Zoran OLJAČA/NovaTV)

Među neobjavljenim pjesmama javnosti su predstavljene "Polenta e cioche" (Gianni Signorelli – Valmer Cusma) u interpretaciji Anelida, "Nina" (Gianni Signorelli - Valmer Cusma) u izvedbi Daniela Moscarde, "Ruveigno ma di" (Riccarda Bosazzija) koju izvodi autor, te "Anama mieia" (R. Bosazzi), koju pjevaju Mirko Cetinski i Kristina Fištrović

Sedmo izdanje Festivala istriotskog koje je netom završeno u Šišanu bilo je i više nego uspješno te vrlo dobro posjećeno.

Nakon dužeg odsustva iz kulturno-umjetničkih programa i susreta, nastupila je i vrsna pjesnikinja Loredana Bogliun te imala je zanimljiv književni susret s glumicom riječke Talijanske drame Elviom Nacinovich. Bogat je program bio posvećen najmlađima, uz metodičke radionice za djecu i prezentaciju slikovnice na galižanskom narječju.

Upriličena je i lingvistička radionica materinskog jezika izvornih govornika i govornika dijaspore, a nastupili su i zborovi zajednice Talijana gdje se koristi istriotski. Predstavljene su i neobjavljene skladbe na istriotskom, kao i fažanska gastronomska ponuda. Dakako, nije izostalo niti predstavljanje dramskih skupina zajednica Talijana, također iz mjesta gdje se govori istriotski.

Među neobjavljenim pjesmama javnosti su predstavljene "Polenta e cioche" (Gianni Signorelli – Valmer Cusma) u interpretaciji Anelida, "Nina" (Gianni Signorelli - Valmer Cusma) u izvedbi Daniela Moscarde, "Ruveigno ma di" (Riccarda Bosazzija) koju izvodi autor, te "Anama mieia" (R. Bosazzi), koju pjevaju Mirko Cetinski i Kristina Fištrović.

U cjelokupnoj organizaciji festivala velika je uloga kolege novinara i publicista Valmera Cusme, a ove je godine naglasak bio na suradnjama zajednica Talijana svih krajeva gdje se istriotski koristi - Bale, Galižana, Fažana, Rovinj, Šišan, Vodnjan.

Premda je to dijalekt koji ima sve manje govornika, a među njima je sve manje mladih, svakako je hvalevrijedan potez pokretanje festivala za njegovo očuvanje kroz razne oblike - i kulturno-umjetničke uz dakako one jezične, kao i gastronomske, te uključivanje u cjelokupan taj proces i najmlađe.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater