ZAGREB

Europska turneja predstave Matije Ferlina "Sad sam Matthäus"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nagrađivana predstava Matije Ferlina "Sad Sam Matthäus" kreće na turneju koja će obuhvatiti nastup u Puli, te gostovanja na Međunarodnom kazališnom festivalu Divadelna Nitra u Slovačkoj, Festivalu Actoral u Francuskoj te na Sad Sam Manifestaciji u Ljubljani.

Solo "Sad Sam Matthäus" u režiji, koreografiji i izvedbi Matije Ferlina, uz glazbu Muke po Mateju Johanna Sebastiana Bacha, po tekstu Gorana Ferčeca, koji je ujedno i dramaturg predstave, te Matije Ferlina, izazovan je dijalog između osobe 21. stoljeća i vrhunca protestantske sakralne glazbe, između napetog tijela i kanonskog pogrebnog rituala te između pojedinca i civilizacije.

Krajem 2021., strukovne udruge suvremenog plesa RH nagradile su predstavu i Matiju Ferlina za najbolju koreografiju i najbolju pojedinačnu izvedbu, a početkom lipnja ove godine u Istru je stigla i nagrada Društva kazališnih teoretičara i kritičara Slovenije za najbolju predstavu u Sloveniji u 2021. godini.

Nakon izvedbi u Parizu, Beču, Ljubljani, Zagrebu i Portu, predstava se vraća u Pulu i Istru gdje je započela svoj kreativni proces, gdje će se prve izvedbe u sklopu serije gostovanja održati 18. i 19. rujna u Istarskom narodnom kazalištu.

Turneja se nastavlja 23. rujna, kada će "Sad Sam Matthäus" otvoriti 31. izdanje Međunarodnog kazališnog festivala Divadelná Nitra u Slovačkoj, koji se ove godine održava unutar tematskog okvira 'nevjerojatne krhkosti bića'. Divadelná Nitra najveći je kazališni festival u Slovačkoj te prostor najvažnijih međunarodnih suradnji u kulturnom sektoru te zemlje a predstavlja netradicionalna, inovativna i inspirativna scenska djela i međunarodno priznatih i etabliranih, i mladih progresivnih stvaratelja.

Slijede, 30. rujna i 1. listopada, dvije izvedbe predstave u La Criée, Narodnom kazalištu u Marseillu, u okviru Festivala Actoral koji svake jeseni tijekom tri tjedna okuplja više od dvije stotine francuskih i međunarodnih umjetnika. S multidisciplinarnim programom koji miješa kazalište, ples, vizualne umjetnosti, performans, glazbu, film i književnost, Actoral predstavlja raznolikost i vitalnost suvremenog izvedbenog stvaralaštva.

Europska turneja predstave završava 8. studenog u Cankarjevom domu u Ljubljani u okviru Sad Sam Manifestacije, koja će kroz izvedbe, instalaciju i razgovore predstaviti bogat autorski opus Matije Ferlina. Sad Sam Manifestacija održava se od 5. do 8. studenog, a predstavit će i "Samice" u produkciji INK-a te prvi solo iz Ferlinove "Sad Sam" serije, "Sad Sam Revisited" nastao kao njegov diplomski rad na SNDO – School for Dance Development u Amsterdamu 2004. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini