ZAGREB

U petak počinje 22. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Plesna predstava "Prostor za Revoluciju" srpskog Bitef Dance Companyja otvorit će u petak u Kaštelu Grimani u Savičenti 22. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, koji na autentičnim lokacijama istarskoga gradića do 25. srpnja donosi devet izvedbi i jednu premijeru.

Tijekom tri festivalska dana, u kaštelu Grimani, na savičentinskom trgu te u Mediteranskom plesnom centru koji već godinama djeluje kao prostor za kreiranje i istraživanje plesnih umjetnika i umjetnika u okviru djelovanja Zagrebačkoga plesnog ansambla, gostovat će niz renomiranih domaćih i svjetskih plesnih umjetnika. 

Nakon što je prošlogodišnje gostovanje beogradskog Bitef Dance Companyja zbog nepovoljne epidemiološke situacije moralo biti odgođeno, prvog festivalskog dana, u petak 23. srpnja, publika Savičente moći će uživati u plesnoj predstavi "Prostor za Revoluciju". Riječ je o radu po konceptu i u koreografiji plesne umjetnice Isidore Stanišić u kojemu promišlja postojanje revolucionarnih ideja u današnjem svijetu i društvenom poretku u kojem živimo.

Isti dan održat će se još dvije izvedbe, predstava "Lo Invisible" španjolske plesne kompanije No bautizados, te "Spektakl" koreografkinje Irme Omerzo.

No bautizados vode plesačica i koreografkinja Katia Humenyuk te glumac i pantomimičar Rolando Salamé, a kroz ovaj projekt istražuju osjećaje kojima su obilježeni neki od presudnih trenutaka u ljudskom životu. Kako bi pokazali dvojnost postojanja, izvođači se poigravaju svojim tjelesnim razlikama i životnim iskustvima, okružuju se proturječnostima, uspjesima, željama i strahovima.

Predstava "Spektakl" preispituje naslijeđe najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla, Studija za suvremeni ples. Kroz tradiciju ansambla, autorica Irma Omerzo postavlja pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje.

U subotu, 24. srpnja, u Svetvinčentu će premijeru imati nova plesna predstava istaknutog baletnog umjetnika Staše Zurovca "LULU", plesno-glazbena monodrama inspirirana dramskim komadima Franka Wedekinda "Duh zemlje" i "Pandorina kutija". Komad izvode brazilska plesna umjetnica i performerica Andressa Miyazato, nekadašnja glavna plesačica Staatstheatera Darmstadt i Musiktheatera Linz, te violinistički virtuoz i osnivač svjetski poznatog Balanescu Quarteta, istaknuti glazbenik i kompozitor Alexander Balanescu.

Njemački koreograf Moritz Ostruschnjak u Svetvinčentu će, također u subotu, predstaviti rad "Plesne upute (neće zauvijek biti ovako)". Riječ je o plesnom solu u izvedbi plesača Daniela Conanta koji obiluje refleksivnim i ironičnim referencama koje prkose konkretnoj definiciji.

Domaću produkciju u subotu zastupa rad "Revel Revel" španjolske koreografkinje Roser López Espinosa u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla. Rad izvodi pet žena koje predstavljaju pet različitih univerzuma koji dijele zajedničke nazivnike, poglavlja povijesti, prijeđene puteve, i spremnost da propitkuju prirodu vlastitih sloboda.

Festival u nedjelju, 25. srpnja, zatvara nagrađivana plesna uspješnica "Gran Bolero" Jesúsa Rubia Gamoa, zahtjevna i impozantna plesna koprodukcija dvaju najvećih španjolskih plesnih kuća, Madrilenian Teatros del Canal i Mercat de les Flors, koja nudi potpuno novu perspektivu na slavnu kompoziciju Mauricea Ravela.

"Nakon dueta 'Bolero' prikazanog na festivalu 2018., Gamo se vraća s nastavkom svog istraživačkog rada na Ravelovoj kompoziciji, velikom ansambl predstavom u izvedbi šestero plesača iz Madrida i šestero iz Barcelone", stoji u najavi. 

Posljednji festivalski dan uključuje još dvije izvedbe, predstave "Druga strana: noć maštanja", nadahnute dvadesetogodišnjom suradnjom američke koreografkinje Sare Shelton Mann i izvođačice Abby Crain, te "Skupa", u kojoj plesna umjetnica Petra Hrašćanec u istraživanju koreografskih postavki kreće od korskih igara kao premise zajedništva na sceni, dok u montaži materijala najviše koristi pretapanja koja naglašavaju kaleidoskopsku prirodu događanja na sceni. Hrašćanec je za predstavu osvojila nagradu za najbolju koreografiju strukovnih udruga UPUH i UPU Puls u 2020. godini.

Dvoje gostujućih umjetnika tijekom festivala vode i radionice za plesače i izvođače. Sara Shelton Mann predstavit će svoj pedagoški rad kroz trodnevnu radionicu "Alkemija pokreta", koja se organizira u suradnju s Improspekcijama2021, a Jesús Rubio Gamo prezentirat će svoju aktualnu plesnu praksu kroz jednodnevnu radionicu "Jednostavne radnje".

Treći edukativni program za profesionalce u umjetnosti odnosi se na Kreativni kutak u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH – Desk Kreativne Europe. Prijave za sve edukativne festivalske programe su otvorene.

Detaljnije informacije o festivalu i ulaznicama dostupne su na poveznici http://www.svetvincenatfestival.com/.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum