PREDAVANJE

Dr. sc. Ankica Čakardić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta "Poput udara groma: Crtice o Rosi Luxemburg"

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Predavanje pod naslovom "Poput udara groma: Crtice o Rosi Luxemburg", sutra će s početkom u 18 sati u dvorani 'Slavka Zlatića' na pulskom Filozofskom fakultetu održati doc. dr. sc. Ankica Čakardić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, u organizaciji CKPIS-a.

Rosa Luxembrug jedna je od najposebnijih ličnosti u povijesti socijalističkog pokreta, jedna od vodećih političarki Druge internacionale - socijaldemokratkinja, filozofkinja, revolucionarka, ekonomistica, antiratna aktivistkinja. Sto godina od njezina ubojstva 15. siječnja 1919. obilježilo se prošle godine diljem svijeta i regije, a Ankica Čakardić, riječka feministkinja i docentica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu već godinama neumorno izučava rad Rose Luxemburg i njezinu bogatu ostavštinu. U nedavnom intervjuu portalu Vox Feminae, Ankica Čakardić podsjetila je da je Rosa Luxemburg vjerovala da muškarci i žene iste klase imaju više zajedničkog nego žene različitih klasa.

- Mislim da je u tome bila apsolutno u pravu i da je to vrijedna lekcija i današnjem feminizmu, kazala je dr. Ankica Čakardić, koja je zaposlena kao docentica i nositeljica Katedre za socijalnu filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Rosa Luxemburg oštro je kritizirala politiku boljševizma, Lenjina i Trockog. Nije prihvatila koncept jednopartijskog sistema kao zamjenu za političku demokraciju jer, prema njoj, radnička revolucija podrazumijeva postojanje političke demokracije. Insistirala je na socijalističkoj demokraciji:

- Sloboda samo za pristalice vlade, samo za članove jedne stranke, koliko god da je brojna, to uopće nije sloboda. Sloboda je uvijek i isključivo sloboda za onoga koji misli drukčije. Sloboda je uvijek sloboda za disidente. Ne zbog bilo kakvog fanatičnog koncepta "pravde", već zato što sve što je poučno, zdravo i pročišćavajuće u političkoj slobodi, zavisi od ove suštinske karakteristike, a njegova efikasnost nestaje kada "sloboda" postane posebna privilegija, jedan je od najpoznatijih citata Rose Luxemburg.

Iako jedna od onih autorica na koje se često poziva u najrazličitijim prilikama, Rosu Luxemburg se vrlo rijetko čita, prevodi i o njoj piše. Izuzetak je Ankica Čakardić, autorica monografije "Ustajte prezrene na svijetu - tri eseja o Rosi Luxemburg" i knjige "Sablasti tranzicije - socijalna historija kapitalizma". Članica je uredništva izdanja "The Complete Works of Rosa Luxemburg" pri izdavačkoj kući Verso.

Na pulskom predavanju govorit će se o životu, teoriji i politici Rose Luxemburg, o Rosi Luxemburg u Jugoslaviji, a izlaganje će se zaključiti razgovorom o aktualnosti njezina nasljeđa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater