OTVARANJE DANAS U PULI

DANI ARHITEKTURE U ISTRI 2021: PROJEKTI ZA PULU u fokusu ovogodišnje teme "Prostorne akvizicije"

Prvi program Dana arhitekture u Istri, koji traju do sredine prosinca, počinje danas u 16 sati na Ekonomskom fakultetu u Puli, kada će Piercarlo Palmerini sa Sveučilišta IUAV iz Venecije održati predavanje "Artefakt i divljina. Studije, istraživanja, projekti obnove teritorije i arhitekture". Slijedi u 19 sati u Galeriji DAI-SAI-a otvorenje izložbe magistarskog i diplomskog rada arhitektica Sare Ambruš i Pije Boljunčić na temu revitalizacije nekadašnjih vojnih područja u Puli

| Autor: Mladen RADIĆ
Rad Sare Ambruš

Rad Sare Ambruš


U organizaciji Društva arhitekata Istre (DAI -SAI) u Puli će se od kraja rujna do sredine prosinca održati manifestacija Dani arhitekture u Istri 2021 na temu "Prostorne akvizicije". Manifestacija počinje danas u 16 sati na Ekonomskom fakultetu u Puli predavanjem Piercarla Palmerinija sa Sveučilišta IUAV iz Venecije s temom "Artefakt i divljina. Studije, istraživanja, projekti obnove teritorije i arhitekture", a u 19 sati u Galeriji DAI-SAI-a slijedi otvorenje izložbe magistarskog i diplomskog rada arhitektica Sare Ambruš i Pije Boljunčić na temu revitalizacije nekadašnjih vojnih područja u Puli.

Novopridobivena područja grada

Program se nastavlja 8. listopada u 18 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli otvorenjem Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. u Vodospremi.

Međunarodnu suradnju s Arhitektonskim fakultetom u Ljubljani Društvo arhitekata Istre ostvarilo je izložbom studentskih radova seminara Maruše Zorec "Prijelazi/Prehajanja" koja se otvara u petak 22. listopada u 19 sati u Galeriji DAI-SAI, a otvorenje tradicionalne Godišnje izložbe projekata i realizacija članova Društva arhitekata i gostiju te izložbe sekcije Djeca i arhitektura predviđeno je za petak 19. studenog u 19 sati.

"Predstavljanjem projekata za Pulu – studentskih, diplomskih i magistarskih radova članova DAI-SAI-ja i gostiju, Dani arhitekture u Istri ove se godine fokusiraju na novopridobivena područja grada koje građani još nisu imali prilike koristiti, ali i na pojedinačne lokacije u povijesnoj jezgri. Nekadašnja vojna područja Muzil i Valelunga nakon osamostaljenja države ostaju nedostupna i zapuštena do dana današnjega, a utvrde austrougarskog fortifikacijskog sustava desetljećima propadaju neiskorištene i zarasle korovom. Radi se o području ukupne površine veće od povijesne jezgre grada, obalne linije duže od dvije trećine pulskog zaljeva. Unatoč nedostatku urbanističkih koncepata i gubitku vjere u planski razvoj grada, o tim se mjestima ipak razmišljalo na različitim visokoškolskim ustanovama, a i sami su građani imali poticajne ideje. Tijekom trideset godina nastajali su projekti, radionice, istraživački i umjetnički radovi različitih namjenskih mogućnosti i načina korištenja tih prostora, koji su po prirodi stvari oduvijek pripadali građanima

Nova memorija grada

U svjetlu transformativnih procesa u koje Pula nedvojbeno ulazi, a urbanističke vizije i planovi potaknuti velikim gospodarskim interesima niču odjednom brže nego ikad prije, važno je zauzeti kritički stav prema ponuđenim idejama. Važno je znati čitati kontekst prostora, te na sveopću dobrobit prepoznati i iskoristiti ono što već postoji u njemu, što znači da urbanističko rješenje ne mora uvijek rezultirati arhitekturom u fizičkom obliku. Na pragu smo konačnog pripojenja tih područja gradu, vrijeme je da nove prostorne akvizicije postanu dio naše svakodnevnice, planova i razgovora, novi kvartovi gdje će se stvarati nova memorija grada", kažu organizatori programa.

Partneri programa su Udruženje hrvatskih arhitekata, Povijesni i pomorski muzej Istre i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Projekt financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Istarska županija i Grad Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini