GRAD U IZLOGU

BLOOMSDAY Pobjednici Valter Zanco i Martina Bosich

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Fotonatječaj i izložba dio su programa ovogodišnje manifestacije Bloomsday u Puli 2020. kojim je pulska Gradska knjižnica osmu godinu zaredom podsjetila na lik i djelo irskog pisca Jamesa Joycea

 

 Izložba "Grad u izlogu" kojom su predstavljene sve fotografije pristigle na foto-natječaj #kartolinaizpule #pulauprolazu otvorena je pred Čitaonicom Kluba umirovljenika.

Na natječaj se prijavilo 29 autora s 81 fotografijom. Fotografije (koje su bile pod šiframa) ocijenila je tročlana komisija iz Foto kluba Pula - Marino Raunić, Antonio Ribić i Miran Burić - te su odabrane tri najbolje fotografije, a njihovi autori Valter Zanco i Martina Bosich prigodno su nagrađeni.

Pulske vizure

Foto natječaj i izložba dio su programa ovogodišnje manifestacije Bloomsday u Puli 2020. kojim je pulska Gradska knjižnica osmu godinu zaredom podsjetila na lik i djelo irskog pisca Jamesa Joycea.

Bloomsday je popularni naziv za 16. lipnja 1904. godine, dan kada je irski književnik James Joyce upoznao Noru Barnacle, svoju životnu družicu, što ga je potaknulo da upravo u taj dan smjesti radnju romana Uliks.

- Natječajem smo željeli potaknuti naše sugrađane i posjetitelje da fotografijom zabilježe pulske vizure, a izložbom Joyceu poslati #kartolinuizpule. Radovi su postavljeni u izlozima Čitaonice (Ciscuttijeva i Giardini 14) te se mogu razgledati, neovisno o satu i danu u tjednu, do 4. rujna. Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Pule, kazala je Iva Lanča Joldić iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

- Od 81 zaprimljene fotografije na natječaju odabrane su tri najuspješnije koje, osim što vjerno prikazuju neke od najprepoznatljivijih Pulskih motiva, adekvatno ispunjavaju i fotografske uvjete u vidu kompozicije, kadriranja i estetike. Raspon pristiglih fotografija vjerno prikazuje raznovrsne poglede i načine na koji Pula može biti percipirana i koliko je svaki doživljaj (grada) Pule zapravo osobno i intimno iskustvo svakog pojedinca, glasi obrazloženje komisije. Prvo i treće mjesto osvojile su fotografije Valtera Zanca, a drugo mjesto fotografija Martine Bosich.

Bajkovitost

Za prvonagrađenu fotografiju komisija kaže "jasno definiran kadar s bajkovitim prikazom vatrometa koji se u punoj ljepoti nadvija nad Arenom obojanom u crvenu boju, boju strasti i neke nove energije, definitivno je najupečatljivija od pristiglih fotografija. Obris grada je jasan, ali gotovo neprimjetan i nenametljiv, kao da se i sam divi blještavilu vatrometa koji je od prolaznog trenutka postao trajan prizor".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini