Prvi kazališni festival malih formi

BEMBO FEST U BALAMA Završnica uz dramsko-lutkarsku poemu "U kažnjeničkoj koloniji" Franza Kafke u režiji Vjere Vidov

U vizualno dojmljivoj predstavi na sceni su odlični mladi glumci i lutkari Nenad Pavlović, Puljanin s osječkom adresom, glumački moćan, duboko u ulozi Oficira, te Davor Tarbuk koji donosi tankoćutno, a istodobno snažno ulogu Putnika. Sve pohvale idu i Silviju Švastu i Mihaelu Elijašu koji tumače i animiraju Vojnika i Zatočenika

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Kazalište Virovitica

Kazalište Virovitica


Uprizorenjem predstave "U kažnjeničkoj koloniji" Franza Kafke u režiji Vjere Vidov na Trgu Tomaso Bembo u Balama završen je preksinoć Bembo Fest - Prvi kazališni festival malih formi. Festival, koji je tijekom tri mjeseca od sredine lipnja na radost publike svaki četvrtak predstavljao tematski raznolike predstave iz međunarodnog programa, u svojoj je završnici uprizorio dramsko- lutkarsku poemu nastalu u koprodukciji Teatra Fort

Forno, Kazališta Virovitica i Akademije za umjetnost i kulturu Osijek. U vizualno dojmljivoj predstavi na sceni su odlični mladi glumci i lutkari Nenad Pavlović, Puljanin s osječkom adresom glumački moćan, duboko u ulozi Oficira, te Davor Tarbuk koji donosi tankoćutno te istodobno snažno ulogu Putnika, a sve pohvale idu i Silviju Švastu i Mihaelu Elijašu koji tumače i animiraju Vojnika i Zatočenika.

Nadrealno

Pripovijetku u "U kažnjeničkoj koloniji" Kafka je napisao u 1919. u sjeni Velikog rata. A upravo ta postratna apokaliptična apsurdna atmosfera "novog doba" koje je u sebe "upilo" krv i krivnju, masovne smrti i stradanja je u fokusu ove dramske adaptacije. Predstava otvara pitanja čovječnosti pojedinca, ali i zajednice u društvu u kojem stare vrijednosti više ne vrijede, a nove koje bi trebale biti putokaz još ne postoje. Otuđenost, gubitak identiteta, pitanje slobode samo su neke od tema koje otvara glumačka i lutkarska igra puna nadrealnih slika.

Ovo uprizorenje "U kažnjeničkoj koloniji" osebujno je zbog svoje kazališne multidimenzionalnosti: i glumačke (jer glumci su i glumci i lutkari, a u stalnoj su suigri glumac i lutkar na sceni), ali i scenske, koja u sebi fascinantno i osebujno spaja, i glumačko kazalište i lutkarsko kazalište, ali i kazalište sjena i vizualnu umjetnost tvoreći kazališnu priču distopijskog ozračja.

Umjetnički ansambl predstave, uz redateljicu i glumce čine i: Nenad Pavlović, koji je i umjetnički suradnik na predstavi, a dramatizaciju potpisuju Nina Peručić i Filip Jurjević. Scenograf i oblikovatelj lutaka je Krešimir Tomac, kostimografkinja Sanda Štrković, skladatelj Ervin Lustig, oblikovatelji tona Mario Nađ i Emir Avdić, a autor video-projekcija i oblikovatelj svjetla: Leo Vukelić. Producenti predstave su Jasminka Mesarić i Miran Hajoš.

Ispunjena misija

Uz festivalski kraj istaknimo i da je Bembo Fest s uspjehom i u epidemiološki sigurnom i ugodnom ozračju, održan u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, a pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d. i Glasa Istre. Festival, koji je publici donio čak 13 predstava iz međunarodnog kazališnog programa, dio je Prvog art simpozija u Balama, a ispunio je svoju misiju: "Bale su i ovog ljeta, usred turističke sezone, postale mjestom kreativnog susreta. Predstave su izabrane prema kriteriju da izvođači - glumci potiču u sebi i publici potrebu za avanturom, za istraživanjem novih, neotkrivenih prostora čovječnosti, ljepote i smisla".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of