ZAGREB

3. Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu bit će, od 5. do 10. lipnja, domaćin Međunarodnog saksofonističkog natjecanja Josip Nochta, u čijem će trećem izdanju svoje glazbeno umijeće prikazati pedesetak natjecatelja iz cijeloga svijeta.

Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta odvija se svake tri godine u spomen na priznatog pedagoga Josipa Nochtu koji je uveo saksofon u zagrebačko visoko školstvo i odgojio prvu generaciju vrsnih saksofonista.

Nakon prva dva izdanja Nochte, 2014. i 2017. godine, koja su obogatila zagrebačku i hrvatsku kulturu visokim izvedbenim dosegom hrvatskih i inozemnih mladih saksofonista, između 5. i 10. lipnja na pozornicu koncertne dvorane Blagoje Bersa i ove će godine stati čak pedesetak natjecatelja iz cijeloga svijeta, ističe se u najavi.

Mladi će se glazbenici predstaviti žiriju koji čine neki od vodećih saksofonista današnjice – Vincent David iz Francuske, Pawel Gusnar iz Poljske, Daniel Gauthier iz Njemačke, Miha Rogina iz Slovenije, Javier Valerio iz Kostarike te Saša Nestorović i Dragan Sremec iz Hrvatske.

"Nochta" nastavlja veliki naglasak stavljati na promociju hrvatskih skladatelja pa je posebno za ovu priliku nastalo djelo "Portreti" skladatelja Krešimira Seletkovića, koju će kandidati izvoditi u drugom krugu Natjecanja, dok će u finalu najuspješniji svirati Koncert za saksofon i orkestar Borisa Papandopula.

3. Međunarodno saksofonističko natjecanje Josip Nochta održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH te uz potporu Ministarstva i Grada Zagreba.

Podršku je natjecanju dala i Zagrebačka filharmonija koja će u finalu 10. lipnja u koncertnoj Dvorani Blagoje Bersa pod ravnanjem dirigenta Matije Fortune pratiti četvero najboljih mladih saksofonista.

Sva su događanja otvorena za publiku, uz prethodnu najavu. Kako je broj publike ograničen, mole se svi zainteresirani da se najave na mail adresu gparadzik@muza.hr. U najavi je potrebno napisati ime, prezime, dan Natjecanja koji žele poslušati te kontakt telefon. Za sve koji se ne mogu pridružiti događajima uživo, osiguran je prijenos svih etapa preko web stranice Natjecanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater