NAGRAĐIVANA DRAMATURGINJA

Tena Štivičić nova ravnateljica Drame zagrebačkog HNK-a

| Autor: Hina
Tena Števičić

Tena Števičić


Dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić nova je ravnateljica Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a dužnost će preuzeti 10. lipnja, izvijestili su iz HNK.

Intendantica zagrebačkog HNK-a Iva Hraste Sočo rekla je kako joj je čast što je Tena Štivičić prihvatila njezin poziv da bude ravnateljica Drame. "Vjerujem da će naš sjajni dramski ansambl pod njezinim vodstvom uspješno, uz klasični repertoar, ostvarivati inovativne dramske forme s naglaskom na razvoj dramskih projekata i originalnih produkcija", poručila je intendantica.

Tena Štivičić istaknula je da će se posvetiti "stvaranju inspirativnog i poticajnog okruženja za sve članove našeg ansambla kao i suradnike", izrazivši zadovoljstvo što će na poziv intendantice preuzeti dužnost ravnateljice Drame.

"Iskreno se radujem svim izazovima i budućim uspjesima", poručila je nova ravnateljica Drame.

Tena Štivičić rodila se u Zagrebu, dramaturgiju je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. godine magistrirala na londonskom Goldsmiths Collegeu, na odsjeku za Dramsko pismo.

Velik međunarodni uspjeh postigla je 2014. praizvedbom drame "Tri zime" u londonskom Royal National Theatreu, za koju je osvojila jedno od najvećih kazališnih priznanja, nagradu Susan Smith Blackburn. Drama prati četiri generacije zagrebačke obitelji tijekom turbulentnoga 20. stoljeća, a nakon praizvedbe u Londonu uslijedile su slovenska izvedba te premijera u zagrebačkom HNK-u u režiji Ivice Buljana.

Prvu dramu "Nemreš pobjeć od nedjelje" napisala je na trećoj godini dramaturgije, a drama je iste godine praizvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih i osvojila je Rektorovu nagradu i Nagradu "Marin Držić".

Tekstovi Tene Štivičić često se izvode na hrvatskim i svjetskim pozornicama, a osvojila je, između ostalih, Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst na Heidelberg Stückemarktu 2008. Uz ostalo, napisala je drame "Dvije", "Fragile!", "Krijesnice", "64" i "Invisible", koju je otkupila produkcijska kuća Good Films te je trenutačno u pripremi snimanje istoimenog filma.

U povodu obilježavanja pedesete obljetnice postojanja legendarnog teatra Royal Court 2006. uvrštena je, po izboru BBC-ja i Royal Courta, među pedeset mladih dramskih pisaca koji će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji.

Sudjelovala je u nekoliko međunarodnih kazališnih projekata, njezine su drame objavljenje u brojnim antologijama i zbirkama, a kao dramaturginja i urednica dvaput je surađivala s ocem, piscem Ivom Štivičićem, na predstavama "Pijana noć 1918.", Štivičićevoj adaptaciji Krležine priče, i "Shakespeare u Kremlju", Štivičićevoj originalnoj drami.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini