ZAGREB

ZagrebDox: "Manifest" i  "Van prostora i vremena" ovogodišnji laureati festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Manifest" autora pod pseudonimom Angie Vinchito osvojio je Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, a "Van prostora i vremena" Nikolausa Geyrhaltera u regionalnoj konkurenciji 19. ZagrebDoxa, čiji je natjecateljski dio završio u subotu navečer dodjelom nagrada.

“Gledanje ruskih tinejdžera na YouTubeu 68 minuta možda i ne bi bilo nešto što želite gledati na ekranu, ali jednostavan filmski stil i sadržaj Manifesta čine šokantan politički film koji predstavlja suvremenu političku situaciju na potpuno drugačiji način nego onaj koji gledate u vijestima”, ističe se u obrazloženju međunarodnog žirija, u kojem su bili Igor Bezinović, Zdenka Gold i Peter Jaeger.

"Kad gledam 'Manifest' i isječak zahvale za nagradu sramim se što sam čovjek, ali kao čovjek koji je s kolegama i kolegicama omogućio da se ovaj glas čuje osjećam se ponosno", rekao je direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

"Osjećam se ponosno i zato što smo barem u nekoj mjeri ispunili obećanje da festival vratimo onome što je bio prije pandemije, da mu damo širinu, vratimo popularnost i ono mjesto u hrvatskoj kulturi koje smatramo da zaslužuje", dodao je

Žiri regionalne konkurencije (Barbara Orlicz-Szczypuła, Steve Rickinson i Corina Schwingruber Ilić) ustvrdio je za "Van prostora i vremena" da je umjetničko djelo koje potiče na razmišljanje i potrebom za hitnim rješenjima, te daje jedinstvenu perspektivu stvarajući distancu između gledatelja i problema, otkrivajući čudnu prirodu otpada. 

Posebna priznanja u međunarodnoj konkurenciji dobili su filmovi "Alis" Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka te "Susjed Abdi" Douwea Dijkstre, a u regionalnoj hrvatsko-nizozemski "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran i "Između revolucija" Vlada Petrija.

"Horror Vacui" Borisa Poljaka osvojio je Mali pečat za najbolji kratki film u kojem autor, ustvrdio je žiri - Ivan Ramljak, Christine Camdessus i Andrej Korovljev, pažljivo izgrađenim dugim statičnim kadrovima promatra prikaz vojne moći, ne znajući da se radi o zloslutnom predosjećaju.

Posebna priznanja te kategorije dobili su "Izlazak" Evgenie i Maxima Arbugaeva  i "Susjed Abdi" Douwea Dijkstrea.

Nagrada Movies That Matter pripala je, po izboru žirija (Luca D'Introno, Tvrtko Jakovina i Snježana Pavić) filmu "Manifest", a posebno priznanje "Dezerterima" Damira Markovine.

Mladi žiri, Joren Slaets, Sigal Yehuda i Biljana Tutorov Mali pecˇat za najbolji film autora do 35 godina dodijelili su "Prizorima s mojim ocem", a posebna priznanja filmovima "Vrata sna" Negin Ahmadi i "Divlje ranjene životinje" Jakoba Pagela Andersena. 

FIPRESCI nagradu žiri - Josip Jurčić, Maximilian Schäffer i Ana Šturm uručili su autoru mađarsko-hrvatskog filma "U posjeti Fortuni" Mátyásu Kálmánu,  koji je "lako mogao biti senzacionalistički pogled na staru priču o tome kako novac ne donosi sreću, no umjesto toga je racionalan portret temeljne ljudske potrebe za ljubavlju i prihvaćanjem."

Učenici Prve privatne gimnazije Zagreb dodijelili su Nagradu Teen Dox filmu "Iza pozadine" pseudomarksističke medijske gerile Total Refusal, a posebno priznanje filmu "Napušteni u Toljatiju" Laure Sisteró.

Nagrada Počasni Pečat, koju dodjeljuje direktor festivala Nenad Puhovski, pripala je talijanskom redatelju Gianfrancu Rosiju, koji je za opus od devet filmova osvojio 30-ak nagrada, među kojima i glavne u Veneciji i Berlinaleu.

Nagrada publike znat će se u nedjelju, kada će se tradicionalno prikazati nagrađeni filmovi, u programu The Best of Fest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of