ZAGREB

ZagrebDox: Film "Pjena" i "Naš dom u divljini" ovogodišnji laureati festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Pjena" Ilye Povolotskog osvojio je Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, dok je "Naš dom u divljini" Radua Ciorniciuca proglašen najboljim u regionalnoj konkurenciji ovogodišnjeg, posebnog izdanja ZagrebDoxa, čiji je natjecateljski dio završio u subotu navečer dodjelom nagrada.

Žiri međunarodne konkurencije: Goran Dević, Petra Seliškar i Anna Kryvenko obrazložio je kako je u selekciji zamijetio "Pjenu", kao minimalistički filmski portret izolirane zajednice u tradiciji neposrednog filma.

"Režiser je uspio otkriti mjesto i njegovu prošlost u današnjim prizorima Murmanska", ocijenili su.

Dugometražni prvijenac ruskog redatelja osvojio je i Posebno priznanje Mladog žirija za "izniman filmski jezik koji nas približava ljudima i njihovoj svakodnevnoj borbi na obali Barentsova mora."

"Napokon mogu objasniti majci što sam sve ove godine radio. Puno hvala na nagradi, nadam se da ćemo se vidjeti i uživo", poručio je Povolotsky putem online dodjele nagrade.

Svoje Posebno priznanje Međunarodni žiri dodijelio je filmu "Uzorno vladanje" Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa "za izuzetan i dramatičan osobni pristup opraštanju, kolektivnoj osveti i sustavnom kažnjavanju koji pretvara priču iz stvarnog života u filmsku meditaciju".

Po njihovim riječima, taj film pomaže nam da shvatimo logiku zatvorskog sustava, ali i ljude koji kroz njega prolaze, njihove živote, obitelji i priče te se i sam režiser suočava s nekim problemima sustava te mora pronaći način kako da se pomiri s njime.

Rumunjski dokumentarac "Naš dom u divljini" trostruko nagrađen

Regionalni žiri - Dean Šoša, Valentina Primavera i Nicoletta Romeo, svog su laureata, film "Naš dom u divljini" opisali kao "trezven portret nevolja potlačene klase bez ikakva uljepšavanja, retorike ili moralnog osuđivanja".

Riječ je o filmu koji prati teško i intimno putovanje velike rumunjske obitelji iz divljine dunavske delte u veliki grad, iz idiličnog prirodnog krajolika u civilizaciju i mogućnost bolje budućnosti, bar za mlađe generacije.

Taj je film osvojio i Mali pečat, nagradu za najbolji film mladog autora do 35 godina koju dodjeljuje Mladi žiri - John Appel, Jelena Maksimović i Alen Munitić. Ustvrdili su kako taj  "snažan redateljski debi otvara vrijedna pitanja o modernom svijetu i govori na jedinstven, uvjerljiv i emotivan način o obitelji koja se mora odreći doma u divljini te ući u društvo".

Žiri FIPRESCI-ja, Igor Angjelkov, Marijana Jakovljević i Zane Balčus, također ga je nagradio kao "snažnu priču koja nas uvlači u živote protagonista i omogućuje nam da prisustvujemo ključnim trenucima, pojačavajući time emotivnu povezanost."

Zahvalivši na nagradama, rumunjski redatelj Radu Ciorniciuc poručio je da mu je velika čast dobiti nagrade na ZagrebDoxu.

"Čestitam svima što su uspjeli organizirati festival u ovim vremenima kada se ne može putovati i susretati. Zagreb jedan od najljepših gradova u  kojima sam bio, nadam se da ćemo se uskoro vidjeti", dodao je.

Posebno priznanje žirija regionalne konkurencije osvojio je hrvatski film "Jedna od nas" Đure Gavrana, narativan dokumentarac snimljen empatičnom bliskošću s protagonistima, skupinom prijatelja čija 15. godišnjica mature predstavlja brutalno otkriće, "trenutak sazrijevanja između nove spoznaje o čudovištima iz prošlosti i novog, mudrijeg pogleda na život".

Nagrada Movies That Matter dodijeljena "Odvjetnici"

Žiri Movies That Matter - Dorrotya Zurbó, Marinella Matejčić i Mladen Majetić svoju su istoimenu nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava, "Odvjetnici" Rachel Leah Jones i Philippea Bellaichea jer "prikazuje lica i glasove pravde u militariziranom izraelskom društvu koje ugnjetava diskriminirane Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali"

Nagrađen je "ne samo zato što majstorski pruža uvid u unutarnju borbu protagonistice te rizike koje ona i njezina obitelj preuzimaju zbog njezine predanosti pravdi, ali i zbog fokusiranja na višedesetljetnu ustrajnost na maloj, ali važnoj klici ljudskosti i empatije prema Palestincima u militantnom izraelskom društvu".

Posebno priznanje dali su filmu "Euforija postojanja" mađarske autorice Réke Szabó, poetskom dokumentarcu koji nam pruža uvid u unutarnju snagu Židovke koja je prije 75 godina preživjela grozotu nacističkih logora smrti te u njezinu potragu za duševnim mirom kroz proces cijeljenja suočavanjem s prošlošću na osobnoj razini.

"Film nas majstorski vodi kroz njezina sjećanja na 2. svjetski rat, bolne gubitke i razorno osobno iskustvo koje nije važno samo na osobnoj razini, nego i za sve Židove, a važan je jer predstavlja nadu da ugnjetavane žrtve mogu zacijeliti", istaknuli su.

Još jedno Posebno priznanje dodijelili su filmu "Sjene bez sunca"  iranskog autora Mehrdada Oskoueia, u čijem je fokusu okrutna stvarnost žrtve nasilja u obitelji koja pronalazi izlaz iz viktimizacije tako što ubije vlastita oca.

"Kreativno filmsko preispitivanje savjesti žrtava i tinejdžerica osuđenih na smrt te njihovih majki zatvorenih u današnjem Iranu čine ovaj film tužnim, ali i izuzetnim. Unatoč tomu što su protagonistice tinejdžerice u teokratskom Iranu, viktimizacija kojoj su podvrgnute univerzalna je za sve žrtve obiteljskog nasilja, a autor nam pruža priliku da preispitamo svoje moralne granice i empatiju na ovom putovanju finim nijansama svakodnevnog života zatvorenica", ustvrdili su.

Nagrada Mojoj generaciji oskarovcu Alexu Gibneyu

Osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodijelio je Nagradu Mojoj generaciji filmu autora svoje generacije "Građanin K" Alexa Gibneya, oskarovca i višestrukog dobitnika nagrade Emmy, ali ne samo za taj film, nego i čitav dokumentaristički opus.

‘Građanin K’, njegov posljednji film iz 2019, tematizira slučaj Mihaila Khodorkovskog, jednog od najbogatijih ruskih oligarha, političkog protivnika Vladimira Putina, višegodišnjeg zatvorenika i disidenta, no "mnogo više od same biografije, govori o kompleksnim procesima koji su obilježili stvaranje post-sovjetske Rusije, ali i novih globalnih geopolitičkih odnosa".

"Došavši iz svijeta medija, Gibney u svojim filmovima, od kojih su mnogi prikazani i na ZagrebDoxu, beskompromisno progovara o temama koje zanimaju široki spektar gledatelja, baveći se društvenim fenomenima i osobnim sudbinama koje su obilježili vrijeme u kojem živimo", ocijenio je Puhovski.

Gibney je poručio da mu je žao što ne može sada biti u Zagrebu: "Teška su vremena, volio bih da sam došao i nadam se da ću ubuduće moći doći, hvala puno na ovoj velikoj časti", rekao je.

Puhovski je ocijenio kako ove godine nagrade pokazuju veliko suglasje žirija koji je pokazao da cijeni dobar film. "Na ovom festivalu dokumentarci se procjenjuju kao i bilo koji drugi film na bilo kojem drugom festivalu po temi i filmskom jeziku", dodao je.

Pohvalio je svoj festivalski film, napomenuvši kako se on održao u smanjenom formatu, ali uz gotovo nemoguće uvjete. "Već smo počeli raditi iduće izdanje, sigurno će jedan dio festivala biti posvećeni filmovima o koroni, već su neki veliki redatelji napravili takve filmove. Sigurno će biti štofa", najavio je.

Nagrada publike bit će objavljena u nedjelju, danu koji je na Doxu tradicionalno posvećen nagrađenim filmovima, koji će se prikazivati u Kinu SC.

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu, koji se održava 16. godinu zaredom, u Kinu SC i Teatru &TD bilo je prikazano 30-ak filmova u konkurenciji, njih dvadesetak u popratnom programu The Best of the Rest te dvije retrospektive - nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker te hrvatskog dokumentarista Gorana Devića.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater