ZAGREB

Balet "Peer Gynt" premijerno izveden u zagrebačkom HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Baletni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerno je u petak navečer izveo predstavu "Peer Gynt" u koreografiji Edwarda Cluga, a po drami norveškoga pisca Henrika Ibsena i uz glazbu Edvarda Griega.

Dramska poema "Peer Gynt" jedno je od najpoznatijih ranih djela velikoga norveškog dramatičara Henrika Ibsena. U njegovu je središtu neobuzdani, samoživi junak nesputane mašte koji ne želi preuzeti odgovornost i obaveze te se nakon lutanja svijetom kao starac vraća u domovinu gdje se suočava s lošim odlukama koje je donio u prošlosti. Scensku glazbu za praizvedbu 1867. u Christianiji (današnjem Oslu), napisao je Edvard Grieg, norveški skladatelj, dirigent i pijanist.

Prateći kronološki Ibsenovu dramsku poemu, koreograf i libretist Edward Clug se, kako je napisao u kazališnoj knjižici, u oblikovanju koncepta predstave i libreta poslužio stavcima Griegove scenske glazbe "Peer Gynt", ali i nekim drugim skladateljevim koncertnim, komornim i solističkim skladbama koje su omogućile razvoj plesne priče.

"Ibsenov i Griegov svijet objedinjeni su u novu cjelinu, u neki novi krajolik s mnogim vratima. Ja sam otvorio svoja vrata, koja su širom otvorena i za vas", napisao je Clug pozvavši publiku da zakorači u novo baletno iskustvo.

Naslovna uloga Peer Gynta pripala je Takuyi Sumitomu, a u ostalim ulogama nastupili su Guilherme Gameiro Alves (Jelen), Atina Tanović (Majka), Natalia Kosovac (Solveig), Miruna Miciu (Ingrid), Tomislav Petranović (Smrt), Lucija Radić (Žena u zelenom), Taiguara Goulart (Aslak), Pavel Savin (Mads Moen), Rieka Suzuki (Anitra), Siniša Bosnar (Doktor Begriffenfeldt), Ivančica Alajbeg, Tihana Trupeljak Bujanić i Dora Blaić kao tri gorštakinje, Domagoj Vrbljanin (Kralj trolova), Rizumu Tanaka (Zeko) te drugi članovi zagrebačkog baleta.

Orkestrom i zborom Opere HNK dirigirao je Simon Robinson, scenograf je Marko Japelj, kostimograf Leo Kulaš, oblikovatelj svjetla Tomaž Premzl, a autori skulptura su Ivo Nemec i Milena Greifoner.

Edward Clug slovenski je koreograf i umjetnički direktor Baleta Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. Rodio se u Beiussu u Rumunjskoj 1973., završio je Nacionalnu baletku školu u Cluj-Napociju 1991., a iste je godine angažiran u SNG-u gdje kao plesač surađuje s Tomažom Pandurom. Koreografsku karijeru počinje 1998. godine samostalnim projektom "Tango".

Godine 2005. na glazbu Radioheada koreografira predstavu "Radio & Juliet", koja postaje međunarodni hit. S mariborskim baletom sudjeluje na nizu svjetskih festivala, a surađivao je i s nizom svjetskih kazališnih kuća. U zagrebačkom HNK dosad je koreografirao balete "Razloga 4" i "Šest antičkih epigrafa / U bijelome i crnome / Posvećenje proljeća". Predstavu "Peer Gynt" postavio je i u mariborskom SNG-u 2015. godine.

Predstava "Peer Gynt" nastala je u sklopu programske suradnje zagrebačkoga HNK i SNG-a Maribor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater