Čitanje u školama

Učenicima Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" predstavila se renomirana književnica i novinarka Carla Rotta

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Carla Rotta

Carla Rotta


U sastavu programa Ministarstva znanosti "Čitanje u školama" u sastavu "Dana europskih autora", učenicima Talijanske srednje škole "Dante Alighieri" predstavila se renomirana književnica i novinarka Carla Rotta.

Ona je iz perspektive čitateljice i spisateljice dočarala magiju riječi i značaj čitanja za osnaživanje mlade osobe i njezina uključivanja u društvo. Rotta je vrlo zanimljivo, nadahnuto i interaktivno govorila o svom iskustvu spisateljice i novinarke, na način da bude interesantno mladoj publici.

Vodnjanska novinarka i spisateljica Carla Rotta zaposlena je u pulskoj redakciji dnevnika na talijanskom jeziku La Voce del Popolo kao novinarka/urednica. Godine 2001. dobila je drugu nagradu na natječaju za kulturu i umjetnost Istria Nobilissima u kategoriji proze za djelo "Fragile", a godinu dana kasnije na istome je natječaju nagrađena u kategoriji kazališnih ostvarenja za "Chiudi la finestra".

Na tom je natječaju nagrađena i 2003. godine za pripovijetke "Femminile singolare", koje će 2006. godine objaviti pri riječkoj izdavačkoj kući Edit, a 2005. godine dobila je posebno priznanje na natječaju Istria Nobilissima za pripovijetku "... ma questa e un'altra storia". Dobitnica je posebnih priznanja i na natječaju Altamarea - Arte e scritture di frontiera. Piše pripovijetke, priče za djecu i kazališna djela, a bavi se i prevođenjem.

"Dan europskih autora" je nova inicijativa Europske komisije namijenjena srednjim školama zemalja članica EU-a u cilju poticanja čitanja i povezivanja s knjigom. Program je organizirala školska knjižničarka Elda Pliško Horvat u suradnji s nastavnicom talijanskog jezika, profesoricom Loredanom Slacki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum