ZAGREB

Izložba "Dizajner sakupljač" u zagrebačkoj HDD galeriji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Dizajner sakupljač: Prirodni materijali inspirirani tradicionalnim obrtima", koja se otvara 24. ožujka u zagrebačkoj HDD galeriji, predstavlja projekt Andreje Lovreković i Ele Meseldžić utemeljen na istraživanju tradicionalnih obrta u sjevernim dijelovima Hrvatske.

Putem tekstova, infografika, foto i videodokumentacije te materijalnih uzoraka, izložba donosi priču koja povezuje dizajn, lokalne obrte, odnos prema prirodi i zajednici na smislen, produktivan i inspirativan način, ističe se u najavi.

Po riječima Marka Goluba, ona ukazuje na istraživački aspekt dizajna, na njegovu projektivnu i interdisciplinarnu prirodu, a svojom temom i na volju, težnju, čak i nužnost sistemske, a ne tek partikularne dizajnerske intervencije u našu stvarnost i okruženje. 

Objasnio je da projekt otvara i dvije međusobno nasuprotne perspektive: s jedne je strane sav usmjeren na prošlost i tradiciju, a s druge je nogama čvrsto u sadašnjosti, a očima usmjeren budućnosti.

Naime, istraživanje se bavilo obradom rogoza, ali i drugih prirodnih sirovina, te implementacijom tako stečenih znanja u oblikovanju novih, biokompozitnih materijala.

Autorice projekta kažu da su o izradi biomaterijala najviše naučile metodom pokušaja i pogreške, a obrada same sirovine s kojom su radile pokazala se važnijom od njenog načina uzgoja ili podrijetla.

Izložba će biti otvorena do 7. travnja.

Objavljen drugi dio Fragmenata dizajnerske povijesti

Hrvatsko dizajnersko društvo izvijestilo je i da je u njihovom izdanju objavljena nova knjiga, "Fragmenti dizajnerske povijesti: Dokumenti, 2. dio" Marka Goluba.

Kroz pet tematskih poglavlja knjiga daje kritički uvid na niz intrigantnih tema dizajna i vizualne kulture iz 20. i 21. stoljeća, od pojedinačnih dizajnerskih opusa Mihajla Arsovskog, Mirka Ilića, Borisa Ljubičića ili Slave Antoljak, aktivnosti Studija za industrijsko oblikovanje 1950-ih, preko tema feminističkih ženskih časopisa, dizajna za nezavisnu kulturu, intermedijalnih autora i projekata te različitih oblika dizajnerskog aktivizma, do pitanja koja nam postavljaju nove spekulativne dizajnerske prakse.

Riječ je o nastavku istoimene knjige objavljene prije tri godine, grafički ju je oblikovao Dejan Kršić, ujedno i suautor nekoliko tekstova, a tekstove potpisuje i niz drugih stručnih autora.

Njome se nastoji podsjetiti na dizajnere koji su prethodnih desetljeća ostali zaboravljeni, a njihov je utjecaj zanemaren jer je stručna literatura o povijesti hrvatskog dizajna izuzetno malobrojna i manjkava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini