PULSKI KUD LINO MARIANI

FOTOGALERIJA / Veliko slavlje sedam i po desetljeća djelovanja uz gotovo tri sata glazbe, pjesme i plesa

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Punih sedam i pol desetljeća kontinuiranog rada, prisustva na svim kulturno-umjetničkim zbivanjima, koncertima i događajima u Puli i Istri, te na mnogim smotrama, festivalima i manifestacijama u Hrvatskoj te inozemstvu - kulturno-umjetničko društvo "Lino Mariani" obilježilo je 75. godišnjicu svoga postojanja velikim koncertom u Istarskom Narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Godišnjica je doduše bila 2022. godine jer je "Lino Mariani" osnovan 1947. godine, no budući da je lani u prvom dijelu sezone bilo dosta ograničenja zbog koronavirusa, a potom je kalendar pulske kazališne kuće bio prepun zbivanja, odlučili su to odraditi na miru ove godine, kako je i naglasio predsjednik ovoga KUD-a Valmer Cusma.

Ove se godine obilježava i 95. godišnjica rođenja maestra Nella Milottija, koji nas je nažalost zauvijek napustio u ožujku 2011. godine, a koji je bio dirigent ovoga zbora više od 50 godina.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Koncert, koji je trajao gotovo tri sata, je bio podijeljen u tri dijela. Nastupili su: duo klavir-klarinet Sandro Vešligaj i David Kumpare, a poznata glumica Petra B. Blašković održala je monolog o nezaboravnom maestru Milottiju. Potom su nastupili svi zborovi: muški zbor predvođen dirigenticom Ednom Strenja Jurcan, ženski s dirigenticom Oriettom Šverko, mješoviti uz maestra Ronalda Brausa i dječji zbor također s dirigenticom Ednom Strenja Jurcan.

Tu su bili i mandolinisti te maestra Clara Chiara Cerin, komorni orkestar koji je formiran posebno za tu priliku, a činili su ga glazbenici iz Pule, Rijeke, Slovenije uz dirigenta Igora Vlajnića.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Na programu je bio raznoliki repertoar, od skladbi Nella Milottija, do Endrigove "Io che amo solo te", i "Il dolce paese", Rusconijeve "Canzone gondoliera", poznate "La montanara", pjesme koje su proslavili Ricchi e poveri "Che sara'" i "La prima cosa bella", gdje su solisti bili gosti iz Rovinja Emeralda Kresina i Matteo Tromba.

Mandolinisti su pak u svome nastupu imali na repertoaru skladbe Tarrege, Offenbacha, Lady Gaga, ali i Leharovu "Le belle polesane".

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Sve sekcije su zajedno zatim izvele "Evviva la Mariani", čiji su autori Daniel Načinović i Andrej Baša, a dirigent je bio Ronald Braus. O simbiozi Pule i ovoga KUD-a, sugestivno je kazivala ponovno pulska glumica s osječkom adresom Petra B. Blašković.

Potom je maestro Ronald Braus nastupio kao bariton. Operne arije izvodili su i tenor Kristijan Marušić te sopranistica Antonia Dunjko, a nastupio je i Plesni studio Art Dance koreografijom koju su pripremile Tatjana Samuele Ban i Lena Habalija.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

U posljednjem dijelu, onome posvećenom klasičnoj glazbi, na repertoaru su bila djela Mascagnija, Bellinija, Verdija, Zajca i Rossinija. Premda je službeni završetak bio uz zdravicu "Brindisi" iz Verdijeve "Traviate", nakon biseva i svih zahvala, kraj je bio uz "Jaltu Jaltu", odnosno "Neka cijeli ovaj svijet" ovoga puta - dvojezičnu, talijansko-hrvatsku verziju.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Predsjednik KUD-a "Lino Mariani" Valmer Cusma izrazio je riječi zahvale svima onima koji su omogućili održavanje ovoga koncerta - vladama Italije i Hrvatske putem nadležnih ureda, Talijanskoj uniji, tršćanskom Narodnom sveučilištu, Gradu Puli i Istarskoj županiji, te posebno umjetničkoj ravnateljici ovoga KUD-a te nekadašnjoj dugogodišnjoj predsjednici Loretti Godigna, koja je istaknula da je uspjeh tim veći jer su tu pjevači amateri.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Riječi zahvale uputio je i pulski gradonačelnik Filip Zoričić, ističući da se ponosi europskom, mediteranskom Pulom koju moramo čuvati, a budući da je istaknuta potreba stalnog orkestra u Puli, Zoričić je kazao da će to, kao i autobusne linije, kojih baš i nema u večernjim satima, kako su neki od posjetitelja spomenuli, biti među njegovim narednim zadacima.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Kroz program su vodili poznati pulski glumac Valter Roša i Ronald Braus, dakako dvojezično i duhovito.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini